- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Varošica u Vojvodini skoro da nema ljudi, ali je prava jagma za kupovinom zemlje /foto/

© Flickr / Miroslav ZadrepkoSalaš u Vojvodini
Salaš u Vojvodini - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
Sve je više varošica i sela po Srbiji u kojima ljudi skoro da nema — mladi su odlazili da rade u velike gradove, stariji su umirali. Međutim, poslednjih godina, a posebno tokom pandemije, mnoga takva mesta postala su prava stecišta turizma. Zbog velike tražnje, kvadrat zemlje je za kratko vreme porastao i nekoliko puta.
Takav je slučaj i sa mestom pored Rume, Pavlovcima, gde je prava jagma za zemljom i gde ar danas košta i više od 2.200 evra.
Može se reći da potencijal opštine Pavlovci mnogima nije bio toliko poznat, sve dok Novak Đoković nije odlučio da u tom mestu kupi plac i sagradi kuću. Nakon toga, mnogi su ovu vojvođansku varošicu odabrali za svoju oazu.
Zbog toga je u varošici danas gotovo nemoguće naći slobodan pedalj zemlje koji je u prodaji, a u međuvremenu i cena je porasla, piše portal „Blic biznis“.

Tajna u jezeru

Mesna zajednica Pavlovci je jedno od najmanjih mesta u opštini Ruma, u kojoj živi svega 390 stanovnika. U naselju ima oko 175 domaćinstava, sa tri člana u proseku.
Od Beograda je udaljeno 69 kilometara, od Novog Sada 46 kilometara, Rume oko sedam...
„Tačno 510.000 evra za ceo plac, odnosno 2.217 evra po aru. Plac je udaljen oko 60 metara od obale Pavlovačkog jezera. Ima nešto više od 2 hektara. U okruženju se nalaze vile naših poznatih košarkaša, tenisera i fudbalera“, glasi jedan od oglasa.
Pavlovci su poznati i po Pavlovačkom jezeru, poznatijem pod nazivom Kudoš. Datira iz 1983. godine, i dužine je 400 metra. Na levoj strani jezera smešteno je nekoliko ugostiteljskih objekata, a Novakova vila ima izgrađen prilaz baš do obale Pavlovačkog jezera.
U poslednje vreme, sve je više zainteresovanih za kupovinu zemlje ili nekretnine u Pavlovcima, ali ipak svi žele da prođu što jeftinije. Iako to u poslednje vreme nije moguće s obzirom da je potražnja za nekretninama i placevima sve veća, a ponuda sve manja, samim tim i cene su skočile — sa 500 evra i na 2.000, pa i više.
Meštani se nadaju da će to uticati na trend rasta njihove varošice i da će se broj radnih mesta povećati. Nadaju se i povećanju prirodnog priraštaja, jer u ovo selu ima svega šest đaka koji pohađaju školu od prvog do četvrtog razreda.
seoski kraj pod snegom - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
EKONOMIJA
Nova inicijativa: Kako do renesanse srpskog sela
Drvengrad za vreme Kustendorfa klasik  - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
SRBIJA
Mesto u Srbiji proglašeno za najbolje turističko selo na svetu
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala