- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nova mera protiv demonstranata u Kanadi, najavljeno zamrzavanje bankovnih računa

© AP Photo / Jeff McIntoshProtest kamiondžija u Kanadi
Protest kamiondžija u Kanadi - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je zamrzavanje ličnih bankovnih računa demonstranata koji se protive epidemiološkim merama uvedenim zbog pandemije kovida-19.
Trudo se pozvao na Zakon o vanrednim situacijama, navodeći da će opseg mera biti, kako je naveo, vremenski ograničen, razuman i proporcionalan i da neće biti raspoređena vojska, preneo je Tanjug.
U skladu sa novim merama, banke će, bez potrebe za sudskim nalogom, moći da zamrznu lične račune bilo koga ko je povezan sa protestima.
„Ovde se radi o zaštiti Kanađana i zaštiti radnih mesta ljudi“, izjavio je Trudo u ponedeljak na konferenciji za novinare.
Zamenica premijera Kristija Frilend je izjavila da će banke moći da zamrznu lične račune svakoga ko je povezan sa protestima bez potrebe za sudskim nalogom, a takođe je najavila da se proširuju ovlašćenja zakona o finansiranju terorizma kako bi se pokrile kriptovalute i platforme za kraudfanding.
„Sve je u praćenju novca“, istakla je ona, govoreći nakon što su hakeri objavili detalje o 93.000 donacija za kamiondžije na platformi za prikupljanje sredstava „GiveSendGo“ u ukupnom iznosu od 8,4 miliona dolara.
Podsetimo, kanadska policija je u ponedeljak, nakon jednonedeljne blokade, uklonila preostale demonstrante sa mosta „Ambasador“ u gradu Vindzoru, koji je ključni granični prelaz i glavna trasa za trgovinu između Kanade i SAD.
Ovi protesti su najpre počeli kao pobuna kamiondžija protiv novog pravila po kojem moraju da budu vakcinisani da bi prešli američko-kanadsku granicu, da bi vrlo brzo prerasli u sveopšte demonstracije protiv kovid ograničenja.
Džastin Trudo - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
SVET
Kanada uvodi vanredno stanje, Trudo kreće u obračun sa demonstrantima
Protest kamiondžija u Kanadi - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
SVET
Kako su kamiondžije promenile Kanadu — za svega dve nedelje
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala