- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Dok svet plaše izmišljenim napadom na Ukrajinu, saveznici zadužuju Kijev milijardama dolara

© REUTERS / Valentyn OgirenkoUkrajinska grivna i američki dolar
Ukrajinska grivna i američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
Dok u informativnom prostoru vlada histerija zbog navodne „ruske invazije“ na Ukrajinu, zapadne zemlje „nesebično“ pružaju „pomoć“ Kijevu u vidu isporuke različitog naoružanja i, što je najvažnije – davanjem basnoslovnih kredita.

Francuska

Francuska će dati Ukrajini kredit i garancije u iznosu od 1,2 milijarde evra u okviru programa finansijske saradnje, saopštio je zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Rostislav Šurma nakon posete francuskog lidera Emanuela Makrona Kijevu.
Kako je precizirano, ukrajinska Vlada će dobiti od Francuske još 200 miliona evra kredita i finansijske garancije u iznosu od milijardu evra pomoću kojih će uspeti da dobije kredite od francuskih banaka po povoljnim uslovima.
Pored toga, Kijev i Pariz su sklopili sporazume prema kojima će se Ukrajini isporučiti električne lokomotive kompanije „Alstom“ u vrednosti od 900 miliona evra, kao i vatrogasno-spasilačka vozila i patrolni čamci.

Evropska unija

Savet Evropske unije podržao je predlog Evropske komisije o pružanju dodatne makrofinansijske pomoći Ukrajini u iznosu od 1,2 milijarde evra. To bi trebalo da ubrza konačnu odluku Evropskog parlamenta, piše „Obozrevatelj“.
Kako se navodi, ta sredstva nisu bespovratna, već se zapravo radi o kreditu. Hitna makrofinansijska pomoć predviđena je za 12 meseci i sastojaće se od dve tranše. Rok za puštanje druge tranše zavisiće od ispunjavanja preliminarnih političkih uslova od strane Kijeva i realizacije programa MMF-a.

Nemačka

Nemački kancelar Olaf Šolc tokom posete Kijevu najavio je da će Berlin dati Ukrajini kredit od 150 miliona evra.
„Nemačka godinama podržava Ukrajinu i na rečima i na delu. Srećan sam što mogu da najavim skoru isplatu 150 miliona evra iz tekućeg finansijskog zajma i mogu da najavim novi finansijski zajam“, rekao je Šolc na konferenciji za štampu sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

SAD

Istovremeno, Bela kuća je potvrdila da SAD razmatraju mogućnost davanja kreditnih garancija Ukrajini u okviru paketa dodatnih mera makroekonomske podrške.
Kako saopštava „Foks njuz“, reč je o milijardu dolara kreditnih garancija, zahvaljujući kojima će Ukrajina uspeti na izađe na inostrana tržišta zaduživanja uz nisku kamatu.

Kanada

I premijer Kanade Džastin Trudo saopštio je da će Kanada dati Vladi Ukrajine dodatni kredit u iznosu od 500 miliona kanadskih dolara (oko 390 miliona američkih dolara) za podršku ekonomske stabilnosti Ukrajine.
Kako je istakao, kredit će biti predložen kao dopuna uz 120 miliona kanadskih dolara, izdvojenih u januaru.
Histerija oko navodnih planova Rusije da napadne Ukrajinu traje već nedeljama. Iako je Moskva više puta demantovala da ima takve namere, zapadni mediji i političari ne prestaju da ponavljaju istu mantru. Štaviše, traže da Rusija povuče trupe koje izvode vojne vežbe na sopstvenoj teritoriji. Između ostalog, ruski pef diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da će se one vratiti u svoje kasarne kad se završe vojni manevri, kao što uvek i rade.
Podsetimo, i ukrajinski zvaničnici su više puta saopštavali da nemaju informacije da Rusija sprema napad na njihovu zemlju.
Ministar spoljnih  poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
RUSIJA
Lavrov: Izveštaji o invaziji ─ prodaja magle i informacioni terorizam
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala