- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zašto osećamo „leptiriće u stomaku“ kada smo zaljubljeni

© Sputnik / Mihail Fomičev / Uđi u bazu fotografijaU Rusiji se Dan zaljubljenih obeležava od devedesetih godina 20. veka
U Rusiji se Dan zaljubljenih obeležava od devedesetih godina 20. veka - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
Osećaj „leptirića u stomaku“ prilikom zaljubljenosti je reakcija nervnog sistema povezana sa povećanjem nivoa hormona sreće, koja može da se javi čak i kada pomislimo na nešto lepo, izjavila je ruska lekarka Katarina Šeremetjeva.

„Sa medicinskog stanovišta, to je reakcija simpatičkog nervnog sistema povezana sa povećanjem nivoa endorfina i drugih hormona sreće, zbog čega se povećava dotok krvi u trbušne organe. Ti hormoni se ne luče samo zbog uticaja spoljnih faktora, već i zbog prijatnih uspomena“, objašnjava endokrinolog.

Uticaj hormona na ljubav i zaljubljenost je neosporan, kaže Šeremetjeva, dodajući da na pojavu tih osećanja kod muškaraca i žena utiču testosteron, estrogen, oksitocin, endorfini, dopamin, adrenalin, serotonin i vazopresin.
S tim u vezi, ruska doktorka je pojasnila da testosteron utiče na seksualnu želju i erotske fantazije, a da estrogen doprinosi seksualnom zadovoljstvu i rastu libida. Oksitocin je poznat kao hormon grljenja, zaljubljivanja, ljubavi, privlačnosti i poverenja i on je taj koji pokreće ljude da se ljube.
Zahvaljujući neurohormonu dopaminu osoba doživljava pozitivne emocije, a adrenalin izaziva naježenost i nalet emocija kada osoba vidi partnera, dodala je.
Za ispoljavanje ljubavi i naklonosti ukoliko je reč o zreloj ljubavi – odgovoran je hormon vazopresin, a endorfini su „molekuli dugotrajnih ljubavnih osnosa“, konstatovala je Šeremetjeva.
Par - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2020
Kako hormoni kontrolišu koga i koliko volimo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala