- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Srpski pisac među velikanima: Goran Lazović gost ruskog festivala na kome su bili Čehov i Ahmatova

© SputnikGoran Lazović
Goran Lazović - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
Međunarodni književni festival „Knjigamart” u sibirskom gradu Irkutsku okupiće eminentne pisce iz Rusije i drugih zemalja od 2. do 5. marta. Organizator je rusko Ministartvo kulture i irkutska biblioteka „Molčanov Sibirski” u kojoj su nastupali Čehov, Složenjicin, Ahmatova, a koja će ove godine ugostiti srpskog pisca Gorana Lazovića.
Biblioteka „Molčanov Sibirski“ po mnogo čemu je znamenita. U njoj su nastupali Čehov, Složenjicin, Ahmatova, Evgenije Jevtušenko. Listi cenjenih književnih imena ovoga marta pridružuje je naš Goran Lazović koji će učestvovati u glavnom programu manifestacije „Knjigamart“ i to sa novim pesmama prevedenim na ruski jezik i knjigom „Planeta Jevtušenko“. U njoj je Lazović sabrao razgovore s Evgenijem Jevtušenkom, ono što mu je ruski pisac besedio, pisma, razglednice iz Karelije, Rostova na Donu...
„Moje druženje s Jevtušenkom trajalo je skoro 40 godina. Kod njega sam odlazio još kao student i sve sam te uspomene objedinio u knjizi 'Planeta Jevtušenko' kroz koju sam hteo da dočaram ne naš odnos, već deo biografije velikog umetnika“, kaže za Sputnjik Goran Lazović.
Pesnik Evgenij Jevtušenko - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2021
Nikad nisam bio tužniji: Kako je Amerika odbila glas Jevtušenka protiv bombardovanja Srbije / video /

Planeta Jevtušenko

Višedecenijsko druženje dva pisca, ruskog i srpskog potvrđuje i dokumentarni film „Svet bez granica Evgenija Jevtušenka“ u kojem je upravo Lazović Jevtušenkov sagovornik, ali i brojna druženja na festivalima u Rusiji i Srbiji.
„Kad sam dobio nagradu 'Sergej Jesenjin', u Dolgoprudnom su mi napravili veliki koncert, a Jevtušenko kome je noga bila amputirana je te noći pobegao iz bolnice i došao na festival, popeo se na scenu rekavši da je morao da zagrli svog srpskog brata. Pričali smo o Srbiji, o Oskaru Daviču, o Evgenijevim nastupima u Beogradu, Pančevu i o čuvenoj Mileni koju je Jevtušenko po Srbiji tražio. Slučajnost je da sam 15. decembra prošle godine promovisao knjigu u Ruskom domu i ta je Milena bila na promociji knjige 'Planeta Jevtušenko'“, svedoči Lazović.

Pesme o Donbasu i dobrom vojniku Haroldu Majersu

Na festivalu u Irkusku Lazović će govoriti ne samo o Jevtušenku, već i o Radovanu Belom Markoviću, sa kojim, kako kaže, nije stigao da se oprosti.
„Radovan je bio moj veliki prijatelj i književni sabrat. On je pisao o mojoj knjizi 'Ljudi i gradovi', a ja sam odlomke iz njegove knjige 'Gospođa Olga' čitao na velikom književnom festivalu u Jasnoj poljani posvećenom Tolstoju. Jevtušenko je, takođe, bio u prilici da pročita tu knjigu Belog Markovića“.
Goran Lazović i Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2018
Knjiga Gorana Lazovića: Autobiografija o drugima ili enciklopedija o Rusiji
Lazović je pre nekoliko godina, takođe u Irkutsku, učestvovao na „Bajkalskom festivalu”, koji je otvorio sa ruskim klasikom Eduardom Limonovim. Ovoga puta, on će kazivati novu poeziju o Donbasu i ljubavnu liriku. Deo njegovog nastupa biće i čitanje pesme „Dobri vojnik Harold Majers“ posvećene Amerikancu koji je posle bombardovanja Srbije izvršio samoubistvo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala