- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Odustajanje Kijeva od članstva u NATO-u pomoglo bi pregovorima o bezbednosnim garancijama

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZima u Moskvi
Zima u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
Zvanično odustajanje Ukrajine da uđe u NATO pomoglo bi u formulisanju smislenog odgovora na zabrinutost Rusije o bezbednosnim garancijama, smatra portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Svakako, na neki način zabeleženo, potvrđeno odustajanje Ukrajine od ideje o ulasku u NATO... Naravno, to bi bio korak koji bi značajno doprineo formulisanju smislenijeg odgovora na ruske zabrinutosti“, rekao je Peskov novinarima.
Ranije je ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko priznao da bi Kijev mogao da odustane od težnje da uđe u NATO kako bi „izbegao rat“. Kasnije je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su ove reči „izvučene iz konteksta“.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Kako je ranije izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Rusija ne stvara nikakve povode za konfliktnu situaciju oko Ukrajine. Prema njegovim rečima, Rusija ne isključuje mogućnost da histerija oko Ukrajine, koju raspiruje Zapad, ima za cilj da pokrije činjenicu da Kijev sabotira Minske sporazume o Donbasu.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
RUSIJA
Peskov: Rusija će insistirati da se bezbednosne garancije ne ignorišu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala