- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina zatražila hitan sastanak sa Rusijom i potpisnicama Bečkog dokumenta OEBS

© Sputnik / StringerTrg nezavisnosti u Kijevu
Trg nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
Pratite nas
Ukrajina je zatražila sastanak sa Rusijom i državama-potpisnicama Bečkog dokumenta u roku od 48 sati radi pojašnjenja situacije sa kretanjem ruskih trupa duž ukrajinske granice, saopštio je šef diplomatije Dmitrij Kuleba.
„Rusija nije odgovorila na zahtev u okviru Bečkog dokumenta. Stoga, preduzimamo naredni korak. Tražimo sastanak sa Rusijom i svim državama-učesnicama u roku od 48 sati radi razgovora o njenom jačanju i premeštanju duž naših granica i u privremeno okupiranom Krimu. Ako Rusija ozbiljno misli to što govori o nedeljivosti bezbednosti na prostoru OEBS-a, treba da ispuni svoje obaveze po pitanju vojne transparentnosti,", napisao je ukrajinski ministar na tviteru.
U međuvremenu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarao je sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom. Kako je saopštila Bela kuća, dva predsednika su se dogovorila da nastave diplomatske napore kako bi se rešila tekuća ukrajinska kriza. Tokom razgovora, Bajden je obećao Zelenskom „brz i odlučan“ odgovor SAD i saveznika na „rusku agresiju“ protiv Ukrajine.
Bečki dokument usvojen je 2011. godine na Forumu o saradnji u oblasti bezbednosti. Cilj ovog dokumenta je jačanje poverenja i bezbednosti kako bi se povećala stabilnost i smanjila opasnost od vojnih sukoba u regionu OEBS-a (Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi).
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
RUSIJA
Bajdenov savetnik: Invazija na Ukrajinu može ubrzo početi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala