- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bajdenov savetnik: Invazija na Ukrajinu može ubrzo početi

© AP Photo / Evan VucciBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
Pratite nas
Vašington ne može da navede tačan datum „invazije“ na Ukrajinu, može da se desi i da Rusija izabere diplomatski put, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.
„Ne možemo da predvidimo tačan datum“, rekao je Salivan za „Si-En-En“.
Prema njegovim rečima, SAD veruju da „invazija, ruske vojne operacije u Ukrajini može početi svakog dana“.
Bajdenov savetnik nije isključio mogućnost da bi do „eskalacije tenzija oko Ukrajine“ moglo da dođe „u narednih nedelju dana, pre kraja Olimpijskih igara”.
„To bi se moglo dogoditi i posle Olimpijskih igara“, ocenio je Salivan, dodajući da je stav Vašingtona da bi Rusija mogla da izabere i diplomatski put.
Salivan tvrdi da bi „vojne operacije mogle da počnu vrlo brzo”, čemu navodno ide u prilog „koncentracija i kretanje snaga na granici”.
„Ono što smo videli u proteklih 10 dana je gomilanje i kretanje ruskih snaga blizu granice sa Ukrajinom“, dodao je.

Rusija sprema izgovor za invaziju

Istovremeno, on je naveo da se američki saveznici u NATO slažu sa zaključcima američkih obaveštajnih službi da Moskva „priprema izgovor“ za navodnu invaziju na Ukrajinu“.
„Posedujemo obaveštajne podatke da Rusija to aktivno planira. I ne pričamo samo mi o tome. To su saopštili i naši saveznici iz NATO-a. Proučili su obaveštajne podatke, izvukli zaključke o njihovoj pouzdanosti i došli do istog zaključka kao i mi – a to je da svet mora da bude spreman na to da će Rusija stvoriti izgovor i onda krene u vojna dejstva“, naglasio je Salivan.
S tim u vezi, dodao je da SAD šire ove informacije u nadi da će Rusija „odustati od tih planova“, pošto su oni obelodanjeni. Istovremeno, Salivan nije pružio nikakav dokaz koji bi potkrepio njegove reči.
Podsetimo, „Politiko“ je objavio da je američki predsednik Džozef Bajden tokom video konferencije, u kojoj su učestvovali lideri više zapadnih država, izjavio da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu već 16. februara.
Zapad poslednjih meseci intenzivno optužuje Rusiju da se sprema za invaziju na Ukrajinu zbog čega je, kako navode, na granici sa Ukrajinom nagomilala vojne snage. U Moskvi to negiraju ističući da tako nemaju nameru da napadnu Ukrajinu a da Zapad to koristi kao bi još više približio vojne snage i tehniku NATO ruskim granicama.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
RUSIJA
Moskva: Amerika vređa zdrav razum pričom o tome da Rusija samo što nije napala Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala