- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija će pratiti aktivnosti stranih letelica na Mesecu

CC0 / / Mesec
Mesec - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
Pratite nas
Ruska automatska međuplanetarna stanica „Luna 26” omogućiće praćenje aktivnosti stranih državnih i privatnih svemirskih letelica na površini Meseca, saopštila je državna korporacija „Roskosmos“.

„Izviđanje i utvrđivanje svojstava lunarnih resursa, kao i procena i kontrola aktivnosti na Mesecu stranih javnih i privatnih svemirskih letelica postaće važni zadaci za dugoročni ruski program istraživanja i osvajanja Zemljinog 'suseda'“, navodi se u saopštenju, posvećenom planovima za rad automatske međuplanetarne stanice.

Prema podacima korporacije, Centralni naučno-istraživački institut za mašinstvo (deo „Roskosmosa“) radi na eksperimentu za otkrivanje neupadljivih objekata.
„Daljinsko određivanje temperature, stepen crnila i veličine objekata omogućiće da se izvuku preliminarni zaključci o njihovom mineraloškom sastavu, gustini i masi“, saopštio je „Roskosmos“.
Kako napominju u državnoj korporaciji, zadaci stanice „Luna 26“ biće i mapiranje mineraloškog sastava sa lunarne polarne orbite i distribucije vodenog leda na površini Zemljinog satelita.
Inače, lansiranje „Lune 26“ planirano je za 2024. godinu.
Pun Mesec  - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Šta se „kuva“ na Mesecu: Otkriveni detalji izgradnje rusko-kineske lunarne stanice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala