- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Propao eksperiment Maskove kompanije sa ugrađivanjem moždanih čipova: Većina majmuna uginula

© Foto : Youtube/Neuralink/PrintscreenMajmun kome su ugrađeni čipovi u mozak igra video-igru putem misli
Majmun kome su ugrađeni čipovi u mozak igra video-igru putem misli - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
Pratite nas
Biotehnološka kompanija „Neuralink“ milijardera Ilona Maska razvija moždane čipove dizajnirane da mogu da se se ugrade u ljude kako bi pratili i potencijalno stimulisali moždanu aktivnost i tako pomogli u oporavku od povreda mozga i kičmene moždine.
Eksperiment je već obavljen na majmunima. Grupa za zaštitu životinja pod nazivom „Odbor lekara za odgovornu medicinu“ navodi da su u kalifornijskom univerzitetu Dejvis u periodu od 2017. do 2020. godine čipovi „Neuralinka“ ugrađeni u mozak 23 majmuna, a da je potom 15 njih uginulo.
Posle analize veterinarskih izveštaja, dobijenih od univerziteta, grupa je došla do zaključka da su majmuni obuhvaćeni eksperimentom „Neuralinka“ bili zlostavljani i izloženi, kako se navodi, ekstremnoj patnji.
Predstavnik te grupe Džeremi Bekam je, u intervjuu za „Biznis insajder“ rekao da su majmuni koji su preživeli eksperiment prebačeni u objekat „Neuralinka“ 2020. pre nego što je kompanija prekinula saradnju s univerzitetom.
Grupa za zaštitu životinja se tim povodom obratila i Ministarstvu poljoprivrede zahtevajući istragu, navodeći potencijalna kršenja američkog zakona o dobrobiti životinja.
„Neuralink“ se povodom ovih navoda nije oglasio, a portparol kalifornijskog univerziteta je za „Njujork post“ rekao da je nadležni univerzitetski odbor „temeljno razmotrio i odobrio“ projekat.
Krajem 2021, Mask je najavio da bi „Neuralink“ mogao ove godine da započne i testiranje na ljudima.
Kompjuterska žena  - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ilon Mask na korak od testiranja moždanog čipa na ljudima
Visok koeficijent nije preduslov za uspeh u životu, ali uopšte nije loše kada je visok - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Čovek mislima piše – revolucionarni implant koji je iznenadio javnost
Majmuni drže mobilni telefon - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Milijarder ugradio majmunu čip u mozak, sad može da igra video-igre /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala