- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Počinje zagrevanje: Ko će sve u trku za gradonačelnika Podgorice

© Sputnik / Nebojša PopovićGlasačko mesto u Podgorici
Glasačko mesto u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
Pratite nas
Izglasavanje nepovjerenja vladi Zdravka Krivokapića, proces formiranja manjinske vlade i prekomponovanje političke scene u Crnoj Gori, protesti, samo podižu značaj lokalnim izborima u više gradova u maju, pogotovo u Podgorici, gdje živi skoro polovina Crne Gore i gdje je izjašnjavanje ko će kontrolisati vlast vrijedno skoro kao parlamentarni izbori.
Podgorički izbori će pokazati kako glasači gledaju na potez URA, koja je uz pomoć DPS-a srušila vladu Krivokapića, smijenila predsjednika Skupštine Aleksu Bečića i krenula u proces formiranja manjinske vlade.
Sasvim je sigurno da će majski izbori u crnogorskom glavnom gradu biti izuzetno zanimljivi i zbog imena nosilaca liste, ali i zbog političkih kombinacija koje se ovih dana prave.
Predizborna kampanja za predstojeće majske izbore u Podgorici uveliko traje, a u partijama i koalicijama dogovaraju nosioce liste, koji će praktično biti i kandidati za gradonačelnika crnogorskog glavnog grada.

Potencijalni kandidati za gradonačelnika

Već dugo se spekuliše da će nosilac liste Demokratskog fronta biti poslanik i predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević. Iz tog političkog saveza su više puta saopštili da Knežević može biti kandidat za gradonačelnika Podgorice zbog popularnosti koju ima.
Vidjećemo koga bi mogla kao kandidata za gradonačelnika da isturi na pomolu i jedna nova koalicija koju će sačinjavati Demokrate Alekse Bečića, ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović, koji su najavili formiranje političkog pokreta, Ujedinjena i Prava Crna Gora. Navodno, nosilac ove liste mogao bi biti sadašnji ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.
Nosilac ispred novoosnovane Slobodne Crne Gore biće njen lider Vladislav Dajković, koji za sada nije obezbijedio podršku nekih drugih partija, iako je u nekoliko navrata pominjao da bi to mogao biti Demokratski front. Dajkovića podržava gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.
Građanski pokret URA Dritana Abazovića staviće za podgoričke izbore na čelu liste mladog funkcionera te partije Luku Rakčevića, mada se u raznim kombinacijama pominjao i poslanik Miloš Konatar.
Demokratska partija socijalista se nada da će potvrditi dominaciju u Podgorici od prije četiri godine, pa će nosilac liste najvjerovatnije biti sadašnji gradonačelnik Ivan Vuković, inače potpredsjednik DPS-a.
Nije poznat stav Socijalističke narodne partije, koja je ranije redovno imala kandidate za gradonačelnika Podgorice.
Nezvanično se govori da Pokret za promjene na izborima u Glavnom gradu neće biti dio saveza Demokratski front, ali još uvijek nije poznato da li će ova partija nastupiti na majskim izborima.

Izbori za Podgoricu vododjelnica

Aleksandar Đokić, asistent Katedre za uporednu politiku Ruskog univerziteta prijateljstva naroda (RUDN) u Moskvi, nedavno je za Sputnjik izjavio da su „protesti uvertira u veoma važne podgoričke izbore koji mogu biti vododjelnica šta nas očekuje u budućem političkom životu Crne Gore, a možda budu uvod u formiranje neke nove koalicije, za naredne parlamentarne izbore“.
Đokić je istakao da u tom svetlu aktuelni protesti Demokrata treba da homogenizuju glasače pred veoma važne izbore u Podgorici.
Podsjetimo da su na poslednjem presu proteste i blokadu čitave Crne Gore zbog promjene izbrne volje građana bez izbora najavili i lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević.
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
REGION
Vlada Crne Gore sa Milovom strankom dogovorena, pregovori sa bivšom većinom forma ili — farsa
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
REGION
Zašto Zapad vidi u Dritanu glavnog igrača u Crnoj Gori, a ne u Milu
Protest, Crna Gora - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
REGION
Šta kažu glavni akteri krize u Crnoj Gori povodom započetih protesta /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala