- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta kažu glavni akteri krize u Crnoj Gori povodom započetih protesta /video/

© Sputnik / Boban NovovićProtest, Crna Gora
Protest, Crna Gora - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
O političkoj krizi u Crnoj Gori u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ autorke Tanje Trikić govorili su istoričar doktor Bogdan Živković i politički konsultant Vladimir Dobrosavljević. Iz Crne Gore u direktnom uključenju čuli smo poslanika DF-a Jovana Vučurovića, lidera SNP-a Vladimira Jokovića i Marka Milačića, lidera „Prave Crne Gore“.
O najavljenom nastavku protesta, novoj vladi Dritana Abazovića koju podržava DPS, mogućem učešću SNP-a u istoj i ko će sve sedeti u novoj parlamentarnoj većini, istoričar doktor Bogdan Živković smatra da je izvestan scenario u kome nema nikakve obnove saradnje sa poslanicima (41) koji su izglasali pad režima Mila Đukanovića.

„Mislim da su izjave čelnika građanskog pokreta URA jasne i nedvosmislene u tom pogledu, a to je da jedinu šansu da neko od tih 41 poslanika ima samo možda Socijalistička narodna partija, kaže Živković.

Ovaj proces formiranja, dodao je on, nove manjinske vlade i parlamentarne većine ima jasnu vododelnicu, a to je odnos prema NATO paktu.
„Dakle, smatra on, osim SNP-a, u globalu će novu parlamentarnu većinu činiti stranke koje su se zalagale za ulazak Crne Gore u NATO, a da će sa druge strane ostati stranke one poput Demokrata, koje su bile stidljivije u toj podršci, bilo one poput DF-a i svih stranaka sa liste ’Za budućnost Crne Gore‘, koje su se vrlo oštro tome protivile. Tako da se čini da je ovde posredi istaknuto američko neokolonijalno mešanje u politiku Crne gore i da se po tim linijama deli, a SNP kao jedini izuzetak će biti ’smokvin list‘ nove NATO politike u Crnoj Gori“, mišljenja je Živković.

Hoće li SNP ući u vladu Abazovića

Lider SNP-a Vladimir Joković je na pitanje da li je njegova stranka u igri za manjinsku vladu, s obzirom da se već sastao sa Dritanom Abazovićem, rekao sledeće:
„Tačno je da smo imali sastanak, ali u suštini nije bilo priče o sastavljanju manjinske vlade ili podršci. Suština našeg razgovora je bila šta bi bili prioriteti te vlade. Sve ono što je Abazović na jednom papiru napisao šta su prioriteti, za nas je apsolutno prihvatljivo, uz dodatak da bi ova vlada morala da potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a mi ćemo zahtevati i da se obavi popis u Crnoj Gori i da se prečisti birački spisak i da se učini ono što je moguće za ravnomerni razvoj Crne Gore“, rekao je Joković.
Dakle, još nisu počeli definitivni pregovori o sastavu vlade, ko bi gde i kome bi šta pripalo, dodaje Joković, ali na sastanku je početa priča o eventualnoj manjinskoj vladi.
„Mi još nismo doneli odluku niti je SNP privatna partija da predsednik može da donese odluku šta i kako će biti. Ovako krupne odluke se donose isključivo po našem statutu na Glavnom odboru. Kakva god bude odluka GO, bez obzira na uticaj bilo koga, ona je sveto pismo i za predsednika stranke i za poslanike i takav će biti odnos naše stranke prema eventualnoj manjinskoj vladi. Dakle, nas zanima da se deblokiraju institucije u Crnoj Gori i da u njoj bude stabilnost. DPS je razvlašćen i nikada se neće vratiti na poziciju u kojoj je bio“, istakao je Joković.
Joković dodaje da su oni napomenuli da žele vladu koja je pojačana sa nacionalnim manjinama i da neće biti deo vlade koja u svom programu nema potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC.
„Mislim da će ova vlada potpisati taj ugovor“, napominje Joković.

SNP je smokvin list za vladu Abazovića

Politički konsultant Vladimir Dobrosavljević Jokovićeve reči protumačio je na sleći način:

„Pritisak unutarstranačke infrastrukture unutar SNP-a je prilično jak. Tako da se ne ulazi lako u neku vrstu kolaboracije, u manjinsku vladu koju bi podržao DPS. S druge strane, pozicija SNP-a je dobra jer oni osećaju da URA želi da ima bar jednu od stranaka koja je bila u prethodnoj vladi, da se to ne bi pretvorilo u klasično prelaženje sa jedne na drugu stranu, objašnjava Dobrosavljević.

Marko Milačić, lider „Prave Crne Gore“, spada u one političke krugove u Crnoj Gori koji su pozvali građane na proteste. On smatra da je to „jedini način da poučeni litijama, na miran i dostojanstven način ukažemo na ovo što se dešava“.

„Jedino rešenje ove krize su novi izbori. Tako bi bilo i da je kriza mnogo manja, a kamoli prekrajanje izborne volje građana. Mi ćemo se, naravno, okupljati i nećemo prihvatiti ovu prevaru veka i izdaju. Pobunićemo se protiv toga, biće nas sve više i više, dok ne dođemo do novih izbora u Crnoj Gori, a Dritan Abazović je taj koji najmanje u ovom trenutku želi izbore, jer zna sada da URA ne bi prešla cenzus. Pozivam sve konstituente parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine da u punom kapacitetu izađu na ulice, bez obzira što ovde na osnovu spinova govore da je u pitanju borba za neke tobožnje fotelje. Ovde je reč o najvećoj izdaji, ovde je srušeno sve što se moglo srušiti, ovde je pogažen i litijski pokret i sve ono što je urađeno. SNP je najveći srpski smokvin list za najveću izdaju u Crnoj Gori. Oni misle da iz ovoga izađu tako što će, recimo, URI dati mogućnost da obavi nekoliko hapšenja, kako bi rekla posle formiranje te manjinske vlade — evo, vidite da se mi borimo protiv DPS-a. Dakle, reč je o dogovorenim stvarima da SNP dobije potpisivanje temeljnog ugovora. Bilo bi to neverovatno i na neki način sramota da taj ugovor potpišu oni koji su iznikli iz izdaje i prevare, istakao je Milačić.

On je takođe dodao da DF na sve načine sabotira najavljene proteste, iako je i DF najavio proteste.

Potrebno je više sloge u prosrpskim strankama

Živković kaže da mora da je skeptičan prema tome da li protesti mogu nešto da promene.

„Ako pokušavamo da ovo poredimo sa litijama, postoje strukturalne razlike. Ovde Crkva ima manje razloga da uđe u političku arenu nego što je to imala kad su litije održavane. Sada kada čak i Abazović najavljuje potpisivanje Temeljnog sporazuma, teško da će Crkva te proteste podržati, kaže on.

Jovan Vučurović će kao poslanik DF-a biti večeras na protestima.

DPS neće mnogo moći da utiče na vladu

Dobrosavljević na pitanje da li će, ako se formira vlada Dritana Abazovića, ona biti antisrpska vlada, kako to tvrdi Nebojša Medojević, kaže:

„Činjenica je da Abazović pokušava da u najvećoj meri valorizuje svoju poziciju koja je sada kakva jeste, sa očigledno jasnom podrškom pre svega zapadnih adresa koje iza njega stoje. Ne mislim da će DPS, bar u nekom oročenom vremenskom periodu, bilo šta da se pita u ovoj vladi. Indikativna je izjava Mila Đukanovića od pre dva dana, gde je jasno rekao svojim poslanicima da su oni svesni da moraju da budu na klupi za rezervne igrače, i da tek posle sledećih izbora mogu da se nadaju povratku u izvršnu vlast. Milu Đukanoviću je istekao rok upotrebe, ali ne i DPS-u. Zapad hoće revitalizovani DPS, koji u nekom trenutku može da posluži u nekoj kombinaciji i prekrajanju političke scene u Crnoj Gori. Takođe ne žele DPS sa 40 odsto, već im treba još minimum 20 odsto da bi kombinatorika bila veća“, ističe Dobrosavljević, uz konstataciju da u Crnoj Gori sada postoje drastičniji problemi.

Sagovornici Sputnjika u završnici emisije smatraju da bi strateški cilj na budućim izborima trebalo da bude taj da se URA obori ispod cenzusa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala