Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Sramna serija napada na objekte SPC

CC BY-SA 2.0 / JovanStojan / Krst
Krst  - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
Pratite nas
Na prostoru Kosova i Metohije prethodnih dana nastavljena je sramna serija napada na objekte Srpske pravoslavne crkve, saopštila je danas Kancelarija za KiM.
Juče ujutru i to na praznik Sveta tri Jerarha, obijena je Crkva Svetih Vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici i iz nje je odneta određena suma novca. Napad je izvršen pajserom, a polomljena vrata na hramu primetio je crkvenjak.
Prethodno, polomljena su sva stakla na prozorima i ulaznim vratima Crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca.
Ovo je šesti napad na hramove SPC na Kosovu i Metohiji od početka godine, a samo u toku januara svedočili smo seriji obijanja crkava u Zubinom Potoku.
Za vikend je zabeleženo i ispisivanje pogrdnih grafita na Osnovnoj školi "Braća Aksić" u selu Rabovac kod Lipljana, a slučaj je prijavljen policiji.
Alarmantan je podatak, ističe se u saopštenju, da je od početka godine zabeleženo tri puta više etnički motivisanih incidenata prema Srbima na KiM, u odnosu na isti period prošle godine.
Ovakvi anticivilizacijski činovi nedvosmisleno potvrđuju ugroženost srpske verske baštine na KiM i ukazuju da je talas verskog nasilja osokoljen antisrpskim izjavama političara iz Prištine, koji se čak javno hvale da neće sprovesti sudske odluke o povraćaju zemlje manastiru Viskoki Dečani, navela je Kancelarija za KiM.
O odnosu Prištine prema građenju mirnog suživota i verske tolerancije i vrednostima za koje se zalažu, kako se ukazuje, najslikovitije govori primer da se njihovi lideri javno hvale obnovom kuće nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve, ali da ni rečju nismo čuli osudu napada na hramove SPC.
Napadi koji ugrožavaju mir srpskog naroda na Kosovu i Metohiji moraju se najstrože osuditi i od strane međunarodnih organizacija koje deluju na prostoru KiM, a počinioci ovakvog zlodela se moraju adekvatno sankcionisati, jer je to jedini način da se ekstremizmu stane na put, naglašeno je iz Kancelarije za KiM.
Stjuart Pič i Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
SRBIJA
„Priština stalno izaziva krize“: Petković razgovarao sa specijalnim britanskim izaslanikom
Zastave Velike Britanije i tzv. države Kosovo - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
SRBIJA
Britanija uskače u „kosovski ring“ kao — produžena ruka Amerike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala