Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Britanija uskače u „kosovski ring“ kao — produžena ruka Amerike

© AP Photo / Visar KryeziuZastave Velike Britanije i tzv. države Kosovo
Zastave Velike Britanije i tzv. države Kosovo - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
Pratite nas
Izlaskom iz Evropske unije Velika Britanija naslonila se na Ameriku. U tom kontekstu, na Balkanu i na nepriznatom Kosovu nastupa kao produžena ruka američkih interesa, utisak je koji se stiče nakon posete specijalnog izaslanika Londona za Zapadni Balkan Stjuarta Piča Prištini.
Kosovo i Britanija imaju poseban odnos, što je pokazala i Pičova poseta koji je u Prištini, čini se, dočekan i gostoprimljivije nego američki i evropski izaslanici za Balkan Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak zajedno.
Pitanje na koje tražimo odgovor je: Koja je uloga Britanije u kosovskoj priči posle njenog izlaska iz EU?

Britanija je izaslanik Amerike

Slobodan Zečević iz beogradskog Instituta za evropske studije nije iznenađen ovakvim dočekom Piča, ali ni interesovanjem koje je Britanija pokazala za Kosovo.

„Moj utisak je, iskreno, da su oni više izaslanici Amerikanaca, nego što su stvarno samostalni učesnici u toj priči, ističe Zečević.

Britanija sama, napominje sagovornik Sputnjika, nema neki odlučujući uticaj u suštini na dešavanja oko Kosova, ali će ga steći ako im ga Amerikanci povere.
Izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuart Pič - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
SRBIJA
Stjuart Pič na Kosovu: S Kurtijem razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine /foto/
O tome šta bi to Britanija mogla da odradi za Ameriku, a tiče se Kosova, naš sagovornik kaže:

„Eventualno da im daju neke inicijative koje oni sami direktno ne mogu ili neće da predlože i da to ide preko Piča, ili da ih angažuju da, recimo, Kurtija nateraju da prihvati neke stvari, dodaje on.

Za Prištinu igraju dva američka tima

U tom kontekstu se Zečević slaže sa tezom da za Prištinu ulaskom Britanije u igru sada praktično igraju dva američka tima, s tim što deluje da Britanija ima ulogu produžene ruke Amerike.
„To je između ostalog i pokušaj da Britanija ostane aktivna na ovim prostorima, iako je dosta izgubila izlaskom iz Evropske unije, u smislu uticaja na nekoga“, smatra Zečević.
Britanija je, podseća on, svesna da mora da postoji na međunarodnoj mapi i sada se čini da se više na tom polju pojavljuju kao izaslanstvo Amerike.

„Čini mi se da su sada više zavisni od Amerikanaca nego ikad i to iz mnogo razloga. Oni izlaskom iz EU nemaju više taj drugi stub na koji bi mogli da se oslone u oblasti spoljne politike, čak i u privredi, ističe Zečević.

Pič bivši NATO oficir

Pič se u Prištini sastao i sa Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, gde je sa prištinske strane izražena duboka zahvalnost za podršku Britanije tokom i posle rata na Kosovu i Metohiji, kao i u procesu jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti. Pič je uzvratio rečima da postoji spremnost Britanije da se pomogne u dijalogu Beograda i Prištine.

Inače, postavljanje Stjuarta Piča na mesto britanskog izaslanika za Zapadni Balkan, desilo se pošto je ova zemlja napustila EU i počela ponovo, formalno pravno gledajući, samostalno da deluje promovišući novu strategiju „Global britan“ u skladu sa svojom trajnom atlantističkom orijentacijom.

Britanija je imenovala Piča jer je netipična osoba koja nije diplomata, već iskusan vojnik obaveštajac — bivši NATO oficir.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala