Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Stjuart Pič na Kosovu: S Kurtijem razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićIzaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuart Pič
Izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuart Pič - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Specijalnim izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan, Stjuart Pič danas je u razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem izrazio spremnost da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine, prenose prištinski mediji.
Trajni mir, dugoročna stabilnost i regionalna bezbednost bile su teme sastanka Kurtija i Piča, javlja Reporteri.
Tom prilikom Kurti je zahvalio na pomoći i podršci Ujedinjenog Kraljevstva pre, tokom i posle rata, kao i u procesu jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti.
"Ujedinjeno Kraljevstvo je bitan partner Kosova za razvoj i očuvanje bezbednosti“, rekao je Kurti pozdravljajući imenovanje izaslanika Piča kao "ispravan potez koji će doprineti političkom procesu na Zapadnom Balkanu“.
Istakao je da je posvećenost održavanju i razvoju odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom most za produbljivanje saradnje u oblasti investicija, kao i kulturne i ljudske saradnje.
"Budućnost Kosova je u NATO i Evropskoj uniji, a uloga Ujedinjenog Kraljevstva u ubrzavanju integracije Kosova u NATO je centralna. Sledeći i neophodan korak je članstvo Kosova u NATO programu Partnerstvo za mir, procesu koji donosi stabilnost čitavom regionu“, naglasio je premijer.
Pič je pohvalio odnose takozvanog Kosova i Ujedinjenog Kraljevstva i izrazio spremnost za produbljivanje saradnje, posebno u oblasti vladavine prava i bezbednosti.
Kurti je obavestio britanskog izaslanika o započetim reformama, ističući posvećenost privremenih institucija u Prištini ekonomskom razvoju, reformi pravosuđa i dobrom upravljanju.
"Vlada Kosovo je angažovana u procesu dijaloga, ali taj proces mora da bude principijelan, da se poštuje ravnopravnost stranaka i da se shvati da su krajnji korisnici građani, a ne političari“, rekao je premijer Kurti i ponovio da teritorijalni integritet, suverenitet, funkcionisanje države, ustavnost i zakonitost ostaju netaknuti.
Na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva u regionu Zapadnog Balkana, izaslanik Pič je izrazio spremnost da pomogne u procesu dijaloga, prenosi portal kosovo onlajn.
Izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuart Pič - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SRBIJA
Specijalni britanski izaslanik otkrio šta je rekao zvaničnicima u Srbiji, obratio se i na srpskom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala