Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Specijalni britanski izaslanik otkrio šta je rekao zvaničnicima u Srbiji, obratio se i na srpskom

© Sputnik / Lola ĐorđevićIzaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuart Pič
Izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuart Pič - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
Pratite nas
Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič rekao je, na kraju posete Beogradu, da je liderima u Srbiji rekao da Velika Britanija podržava dijalog Beograda i Prištine koji vodi ka EU.
On je u video-poruci objavljenoj na Tviteru rekao da je razgovarao sa predsednikom i premijerkom Srbije, predstavnicima opozicije, civilnog društva, medija i patrijarhom SPC, istakavši da ga je britanski premijer Boris Džonson zamolio da preuzme tu funkciju, kako bi radio na produbljivanju bilateralnih odnosa Velike Britanije i zemalja Zapadnog Balkana i jačanju političke i ekonomske saradnje.

„Moje imenovanje je znak naše posvećenosti bezbednoj, stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti ovog važnog regiona. Došao sam ovde da bih slušao i učio. Tokom ove posete sam se sreo sa predsednikom, premijerkom, visokim zvaničnicima, patrijarhom SPC, predstavnicima opozicije, civilnog društva, medija. Razgovarali smo o regionu i širim međunarodnim bezbednosnim izazovima. Razgovarali smo o napretku Srbije u svojim programima modernizacije i reformi, programima koje Velika Britanija podržava kroz naš Fond za dobru upravu i uz pomoć Britanskog saveta“, rekao je Pič.

Kako je rekao, tokom posete je saznao više o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane i borbi protiv organizovanog kriminala, a imao je priliku i da razgovara o tome kako Britanija može da pomogne ključnu tranziciju Srbije ka zelenoj ekonomiji.
„U susret predstojećim izborima u Srbiji razgovarali smo o važnosti zdravih demokratskih procesa i institucija, o raznovrsnoj, nezavisnoj medijskoj sceni, dobroj upravi i vladavini prava“, rekao je Pič.
Dodao je da je sa liderima u Srbiji razgovarao i o regionalnoj stabilnosti.
„Podelio sam i svoje utiske posete regionu, uključujući BiH, naglašavajući opasnost pretnje koju predstavljaju reči i dela koja izazivaju podele među zajednicama“, rekao je Pič.
On je naglasio da Srbija i region Zapadnog Balkana imaju mnogo potencijala, kao i da Britanija, u saradnji sa širom međunarodnom zajednicom, želi da pomogne da se izgradi održiva stabilnost i prosperitet koji je neophodan i koji građani zaslužuju kao cenjeni i važni članovi šire evropske porodice.
„Hvala vam na toploj dobrodošlici“, rekao je Pič na srpskom jeziku na kraju video-poruke, prenosi „Kosovo onlajn“.
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SRBIJA
SPC saopštila o čemu su razgovarali patrijarh Porfirije i specijalni britanski izaslanik
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala