- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Čajanka na „Sprutu“ – najmoćnijem lakom tenku na svetu /video/

© Sputnik / Evgeny BiyatovSamodvižuщaяsя protivotankovaя puška "Sprut-B" na meždunarodnom voenno-tehničeskom forume "Armiя-2016"
Samodvižuщaяsя protivotankovaя puška Sprut-B na meždunarodnom voenno-tehničeskom forume Armiя-2016 - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo je veštine najmoćnijeg lakog tenka na svetu, kako se često naziva ruski „Sprut“, koji se u zvaničnim dokumentima opisuje kao samohodni protivtenkovski top kalibra 125 milimetara.
Ovo vozilo nema konkurente u svojoj klasi, jer na svetu ne postoji slična tehnika sa takvim istovremenim skupom udarnih i desantnih mogućnosti.
Kako bi demonstrirala mogućnosti novog vozila, televizija „Zvezda“ odlazi na zatvorene poligone Ministarstva odbrane.

„Sprut“ je uspešno prošao testiranje desanta, može da plovi, ne zaostaje po brzini za tenkovima, ali ih nadmašuje u sposobnosti kretanja. Ono što je najvažnije – naoružan je pravim tenkovskim topom koji mu omogućava da ispaljuje ne samo granate, već i protivtenkovske rakete.

Posada lakog tenka je pri brzini od 60 kilometara na sat uspešno savladala zavejanu zonu na poligonu. U cilju testiranja stabilnosti vozila čak i preko ozbiljnih neravnina, uspešno je organizovana improvizovana „čajanka“ – „Sprut“ gotovo da se nije ni ljuljao.
Laki plutajući tenk „Sprut-SDM1“ - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2021
Jedinstven u svetu naoružanja: Prikazan novi ruski amfibijski tenk „Sprut-SDM1“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala