- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blinken: Rizik od eskalacije situacije u Ukrajini dovoljno visok za evakuaciju diplomata

© AP Photo / Kevin LamarqueAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je rizik od eskalacije situacije oko Ukrajine dovoljno visok da se evakuacija osoblja američke ambasade u Kijevu smatra razumnom.
„Juče smo naredili odlazak većine Amerikanaca koji se još uvek nalaze u američkoj ambasadi u Kijevu. Rizik od vojnih dejstava Rusije dovoljno je visok, pretnja je dovoljno ozbiljna da se ovo smatra razumnom merom“, objasnio je Blinken.
Prema njegovom mišljenju, „niko ne treba da se čudi“ ako Rusija navodno krene na „provokaciju ili incident“, koji će potom biti iskorišćen za „opravdanje“ vojnih dejstava.
Istovremeno, ranije je ruski ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom telefonskog razgovora sa Blinkenom rekao da propagandna kampanja Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika o „ruskoj agresiji“ na Ukrajinu ima provokativne ciljeve.
Blinken je u subotu na konferenciji za novinare u Honoluluu izjavio da diplomatski put za rešavanje situacije oko Ukrajine „ostaje otvoren“. Prema njegovim rečima, ako Rusija krene na eskalaciju situacije, odgovor SAD i njenih saveznika biće „brz, jedinstven i oštar“. Istovremeno, u Moskvi kategorički demantuju planove koje Zapad pripisuje Rusiji za navodno izazivanje napetosti oko Ukrajine.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.
Zgrada ambasade SAD u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
SVET
Amerika ponovo pozvala svoje građane da napuste Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala