- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Vasil Hadžimanov: „Kad odeš daleko, ’preko bare‘, bolje razumeš odakle potičeš i koliko je to vredno“

© Foto : Ustupljeno SputnjikuVasil Hadžimanov na 37. Valjevskom džez festivalu
Vasil Hadžimanov na 37. Valjevskom džez festivalu - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
Pratite nas
„Koliko je naša muzička tradicija bogata, shvatio sam davno, kada sam otišao na studije u Ameriku. A kad odeš tako daleko, ’preko bare‘, počinju da ti ’rade‘ emocije i bolje razumeš odakle potičeš i koliko je to vredno, kaže muzičar Vasil Hadžimanov uoči nastupa u Novom Sadu i premijere filma „Leto kad sam naučila da letim“, za koji je radio muziku.
A upravo tamo daleko, „preko bare“, počeo je Vasilov eksperiment sa balkanskom muzikom, koji nije prestao do danas.
„Trudim se da mi ta muzika bude inspiracija, ali da veoma retko citiram melodije koje su već komponovane. Imao sam, naravno, susrete sa tradicionalnim pesmama koje sam aranžirao, ali više se vodim ličnom impresijom i onda taj Balkan kad izađe, više je nego dobrodošao“, kaže Hadžimanov za Sputnjik.
Pre koncerta u novosadskoj Gradskoj koncertnoj dvorani, Vasila 16. februara čeka premijera filma, za koji kaže da je veoma važan za srpsku kulturu.
„Ovo je film za decu, tinejdžere, za porodicu uopšte. Ne pamtim kada sam, pre ovoga, gledao dečiji film. Mislim da se malo pažnje posvećuje programima za decu i zato nam se dešava to da deca gledaju rijalitije i druge sadržaje koji su neprimereni njihovim godinama.“
Prema njegovom mišljenju, problem je u celom sistemu koji ne posvećuje dovoljno pažnje sadržajima kojima su tinejdžeri izloženi.
„Govorim iz iskustva roditelja i mislim da je poražavajuće da deca od deset, jedanaest godina slušaju muziku koja nije za taj uzrast, a koju prati i drugačija estetika. Dovoljno je otići na proslavu mature da vam bude jasno kakvu muziku tinejdžeri slušaju, kakvi se tekstovi na tim događajima pevaju i onda se zapitate — šta se to našem društvu događa? To rezultira time da se devojčice u pubertetu oblače provokativno, slikaju se i ’postuju‘ svoje slike po mrežama“, ističe Hadžimanov.

Oživeo šlagere i vremena njegovih roditelja

Otuda je ovaj umetnik zajedno sa rediteljem Radivojem Andrićem, sa kojim je već sarađivao na filmu „Kad porastem biću kengur“ i seriji „Otvorena vrata“, ponudio drugačiju estetiku, raznovrsniju muziku i lepu priču u kojoj će deca moći da uživaju podjednako kao odrasli.
Radivoje Raša Andrić - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2020
Raša Andrić otkriva kako je posle „Munja”, „Kengura” i „Tri bitange” konačno naučio da - leti /video/
Film „Leto kada sam naučila da letim“ koji obrađuje teme odrastanja i sazrevanja, takođe evocira i emocije nostalgije, vreme šlagera, „Opatijskog festivala“, muzike koja je bila nezaobilazni deo mladosti i odrastanja mnogih generacija Jugoslavije.
„Referenca je pesma ’Osmjeh‘, koju je izvodio rok bend iz šezdesetih godina i ta pesma je veoma poznata baki glavne junakinje filma. Mogu reći i da je moja muzika, koja će izaći kao ’song‘ u izvođenju Bisere Valetanlić, veoma slična šlagerima koje su šezdesetih pevali moji roditelji i Bisera. Pored toga, postoji još jedna snimljena pesma koju peva Nataša Hadžimanov — ona je više u veselim dečijim registrima. Sve u svemu, bilo je zadovoljstvo komponovati muziku i raditi na ovakvom filmu“, kaže Hadžimanov.

Balkanski melos je uvek prisutan u mojoj muzici kao inspiracija

Samo dva dana posle premijere filma, „Vasil Hadžimanov bend“ nastupiće u novosadskoj Gradskoj koncertnoj dvorani u okviru programa Evropske prestonice kulture. Ovaj umetnik će sa svojim bendom biti deo programskog luka „Seobe“, koji sagledava kretanja stanovništva kao inspiraciju u umetnosti. Nije neobično što će se sastav ovog umetnika naći na repertoaru programske koncepcije „Seobe“, koja promoviše susret različitih stilova i kultura, jer i muzika Hadžimanova meša balkanske tradicionalne ritmove sa melodijama zapada.
„Bez obzira na moju prvu ljubav — džez, uvek sam bio zainteresovan za fuziju džez muzike sa različitim stilovima i žanrovima. Za trideset godina rada oprobao sam se u mnogim eklektičnim muzičkim postavkama i saradnjama, od balkanskih etno kombinacija do roka, popa i šansona. Jednostavno volim muziku, inspiriše me muzika iz svih mogućih delova sveta i pokušavam da u svom autorskom radu spojim nespojive činioce u muzici“, navodi kompozitor.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala