- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Od ljubavnih jada do objava rata:Šta povezuje Gandija, Mikelanđela, Staljina i Pikasa I Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
Pratite nas
U „Orbiti kulture“ otkrivamo šta kriju pisma slavnih državnika i umetnika, kao i kako je bunt Nila Janga protiv Spotifaja otvorio „pandorinu kutiju“ iz koje je pokuljalo jedno od `najvećih zala` - odnos kapitalista prema umetnicima
Orbita kulture, 12.02.2022.
Koje su melodije postale sastavni deo njegovog autorskog rukopisa i da li su upravo balkanski ritmovi toj muzici dali autentičnost otkriva Vasil Hadžimanov, umetnik koji će 18. februara održati koncert u Novom Sadu u okviru programa "Seobe".
Šta je uzrok pobune slavnog Nila Janga i drugih poznatih muzičara da svoju muziku uklone sa platforme za slušanje muzike Spotifaj, kako je jedan potkast postao ekskluzivan sadržaj važniji od autorskih pesama, objašnjava Ivan Lončarević, osnivač muzičke produkcije "Pop depresija" i autor istoimene radijske emisije.
Da li je knjiga “Pisma koja su promenila svet” Sajmona Sibaga Montefjorea samo privatna prepiska istaknutih ličnosti iz naše prošlosti - državnika, političara, pisaca, slikara, kompozitora - ili je reč o jedinstvenim svedočanstvima o nekim prelomnim trenucima iz istorije ljudskog roda koja beleže i ljubavne izjave i objave rata, kako su se na jednom mestu I u istom društvu našli Staljin i Pikaso, Dzeferson i Mikelanđelo – za Sputnjik govori prevodilac knjige Nenad Dropulić.
Zašto je Borisav Mihailović Mihiz i danas, sto godina od rođenja, neprevaziđeni srpski književni kritičar, kako je ovaj rođeni polemičar i deklasirani antikomunista oblikovao srpsku i jugoslovensku kulturu u 20. veku, zašto danas nemamo urednike njegovog kalibra - neka su od pitanja za dr Vladana Bajčetu, naučnog saradnika Instituta za književnost i umetnost, autora studije „Borislav Mihajlović Mihiz – kritičar i pisac“.
Šta će se sve naći pred publikom na Festivalu dokumentarnom filma Dok haštag 4, koji se održava od 17 do 20 februara u Beogradu, za Sputnjik otkriva selector festival Igor Toholj.
Po kom je pozorišnom obrascu rađena i kako je nastala nagrađivana predstava „Kretanja“ zbog koje je njena rediteljka ovih dana ovenčana nagradom Bojan Stupica, da li je splet okolnosti učinio da se ova priča o usamljenosti, strahu i patnji, izvodi pred samo 35 ljudi u publici i u skučenom prostoru – najavila početkom marta 2020. pandemiju i neki novi režim života – za Orbitu kulture otkriva nagrađena rediteljka Jovana Tomić.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala