- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Niko neće u zanate, a dnevno može da se zaradi i 36.000 dinara

CC0 / Pixabay / moler
moler - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
Pratite nas
Iako je tokom prošle godine u Kruševcu zabeležen pad broja nezaposlenih, značajan broj poslodavaca i dalje ima problem da pronađe kvalifikovane radnike. U ovom gradu, kao i u drugim u Srbiji, mnoga zanimanja su deficitarna, ali to se pre svega odnosi na zanate – jer, u zanate izgleda niko neće.
Moler dnevno može da okreči stan od 40 kvadrata i zaradi 36.000 dinara. Slično je i sa ostalim zanatskim zanimanjima poput električara, keramičara i vodoinstalatera kojih nema na evidenciji nezaposlenih u Kruševcu.
"Posla ima i što se tiče interesovanja mladih da dođu da uče, ali da se bave tim poslom, toga nema", kaže Petko Mališić, moler iz Kruševca, a žali se i vodoinstalater Zoran Savić: "Zanat više niko neće. Postoje neki dečaci ali slabo, tako da ostali smo samo mi stari majstori. Toga nema, slabo je bilo plaćeno, sada se to pojačalo. Neće niko u prašinu, neće niko to da radi. Šteta je što nema kao nekada kada sam ja učio zanat. Tri dana u školu, dva na praksi", piše Blic biznis.
Deficitarna su i sva zanimanja građevinske struke u Kruševcu. Traže se i ekonomski tehničari, a već godinama je otvoren konkurs za bravare i metalostrugare u mnogim preduzećima metalske struke.
"Na nivou visoke stručne spreme imamo problem sa mašinskim inženjerima, arhitektama, sa građevinskim inženjerima koji moraju da imaju određene licence da rade. I tu imamo određene probleme jer i čak naša deca koja studiraju van Kruševca, teško se vraćaju u Kruševac", navodi Predrag Marković, direktor NSZZ u Kruševcu.
Nacionalna služba za zapošljavanje realizovaće ove godine 12 aktivnih mera zapošljavanja. Na taj način smanjiće se potražnja za deficitarnim zanimanjima.
"Mi imamo program obuke na zahtev poslodavaca gde Nacionalna služba finansira lica koja se nalaze na programu obuke. Takođe se plaćaju troškovi sprovođenja obuke, a poslodavac je dužan da primi 50 odsto lica koja uspešno završavaju obuku", kaže Ana Bacić, načelnica odeljenja za programe NSZZ u Kruševcu.
Među deficitarnim zanimanjima u Kruševcu su i medicinski radnici, pre svega anesteziolozi i pulmolozi.
Renoviranje stana - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
EKONOMIJA
Istražujemo: Koliko u Srbiji košta kompletno renoviranje stana – od poda do plafona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala