- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj posle razgovora Putin-Bajden: Histerija dostigla vrhunac

© Sputnik / Alekseй MaйševMoskovski Kremlj. U daljini se vidi zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Moskovski Kremlj. U daljini se vidi zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
Pratite nas
Histerija povodom „invazije“ Rusije na Ukrajinu dostigla je vrhunac, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov posle telefonskog razgovora Vladimira Putina i predsednika Amerike Džozefa Bajdena. Dodao je i da je američki lider rekao da dve zemlje treba da učine sve kako bi se u slučaju Ukrajine izbegao najgori scenario.
„Pritisak povodom teme invazije je vršen koordinisano i histerija je dostigla vrhunac“, rekao je Ušakov novinarima.
Kada je reč o premeštanju jedinica ruske vojske na teritoriji Rusije više meseci se podiže tenzija, a poslednjih dana i sati situacija je dovedena do apsurda, konstatovao je Putinov pomoćnik.
Ukazao je i da je američka strana inicirala razgovor sa Putinom bazirajući se na verovatnoći „invazije“ Rusije na Ukrajinu.
„Bazirajući se na tako katastrofičnom scenariju, američka strana je tražila današnji telefonski razgovor iako je bilo planirano da se on obavi početkom naredne nedelje, tačnije u ponedeljak“, objasnio je Ušakov.
Naveo je i da je Putin je tokom razgovora podsetio na istorijat odnosa SAD, NATO i Rusije.
„Putin je prošao kroz istoriju odnosa SAD, NATO i Rusije, šta je na kraju dovelo do aktuelne krize. Ukazao je da su SSSR i Amerika u vreme Hladnog rata bili apsolutni protivnici ali da su, na primer, 90-tih godina bili nešto poput prijatelja , ali da su čak i tada SAD i NATO imali krajnje nekonstruktivan odnos prema Rusiji. Upravo tada je počelo praktično širenje sfere aktivnosti NATO, upravo tada su primljene nove članice i Alijansa se približila granicama Rusije“, prepričao je Ušakov.
Kako je naveo, Bajden je tokom razgovora rekao da su Amerika i Rusija konkurenti, ali da moraju da učine sve kako bi se izbegao najgori scenario u vezi sa Ukrajinom.
„Bajden je rekao da su naše dve velike zemlje i sada konkurenti, ali da moraju da učine sve da podrže stabilnost i bezbednost u celom svetu, kao i da daju sve od sebe da se izbegne najgori scenario u kontekstu aktuelne situacije oko Ukrajine“, naveo je on.
Američki predsednik je tokom razgovora sasvim očekivano pomenuo moguće antiruske sankcije ali akcenat nije bio na tom pitanju.
Ušakov je dodao da je razgovor dvojice lidera bio izbalansiran i poslovan, da je trajao više od sata a da je do njega došlo u okolnostima napetosti bez presedana i histerije američkih zvaničnika o navodno neminovnom napadu Rusije na Ukrajinu..
Prema njegovim rečima, brojni svetski lideri su u svetlu eskalacije oko navodne invazije Rusije na Ukrajinu zatražili telefonski razgovor s Putinom.

Garancije bezbednosti

Rusija nije dobila suštinski odgovor od SAD u vezi sa garancijama bezbednosti, a mnogi koraci pomenuti tokom telefonskog razgovora već su deo pisanog odgovora koji je ruska strana 26. januara dobila od SAD, rekao je Putinov pomoćnik.
On je dodao da je Bajden izneo više stavova u vezi sa garancijama bezbednosti, navodeći da je njima obuhvaćeno dosta toga na šta Rusija ukazala u svojim predlozima.
Predsednik Rusije je odmah reagovao, ističući da će ruska strana pažljivo proanalizirati to o čemu je Bajden govorio i uzeti u obzir, ali da to ne obuhvata srž, ključne elemente ruske inicijative.
„Ni kada je reč o širenju NATO, ni o raspoređivanju udarnih snaga na ukrajinskoj teritoriji, ni o vraćanju konfiguracije snaga Alijanse na stanje od 1997. godine suštinski odgovor nismo dobili“, naveo je Ušakov.
Ušakov je dodao i da će Rusija uskoro proslediti svoj odgovor SAD i NATO povodom garancija bezbednosti.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
RUSIJA
Moskva: Amerika vređa zdrav razum pričom o tome da Rusija samo što nije napala Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala