- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Istorijska fotografija najmoćnijeg teleskopa na svetu stigla do Zemlje

© Foto : James Webb Space Telescope (JWST)Teleskop „Džejms Veb“
Teleskop „Džejms Veb“ - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
Pratite nas
Nije prošlo ni dva meseca otkako je lansiran najmoćniji svemirski teleskop u istoriji „Džejms Veb“, a već je preneo prvu sliku na Zemlju. Naravno, iako je to istorijska prekretnica, slika ne izgleda kao nešto što mnogi očekuju da vide.
Zamućena fotografija koju deli NASA pokazuje šta je to izolovana zvezda u sazvežđu Velikog medveda pod nazivom HD 84406. Relativno nizak kvalitet slike objašnjava se činjenicom da se ne radi o fotografiji snimljenoj u naučne svrhe, već u tehničke.
CC0 / NASA / Ovaj mozaik slike nastao je usmeravanjem teleskopa na sjajnu, izolovanu zvezdu u sazvežđu Velikog medveda poznatog kao HD 84406.
Ovaj mozaik slike nastao je usmeravanjem teleskopa na sjajnu, izolovanu zvezdu u sazvežđu Velikog medveda poznatog kao HD 84406. - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
Ovaj mozaik slike nastao je usmeravanjem teleskopa na sjajnu, izolovanu zvezdu u sazvežđu Velikog medveda poznatog kao HD 84406.
Tako se ova slika koristi za poravnavanje glavnog ogledala uređaja uz pomoć NIRKam instrumenta, ili bliske infracrvene kamere i to je veoma dug proces. Cilj ove procedure je da se uveri da je NIRKam spreman da prikupi svetlost sa nebeskih objekata, a zatim da identifikuje svetlost zvezda u svakom od 18 segmenata ogledala, objašnjava NASA.
U stvari, upravo zbog toga možete videti 18 nasumičnih tačaka zvezdane svetlosti na zajedničkoj slici, pošto segmenti primarnog ogledala još nisu poravnati i reflektuju svetlost na sekundarno ogledalo na drugačiji način, kao da će biti 18 odvojenih mini-teleskopa.
CC0 / NASA / Ovaj mozaik nastao je usmeravanjem teleskopa na svetlu, izolovanu zvezdu u sazvežđu Velikog medveda poznatu kao HD 84406.
Ovaj mozaik nastao je usmeravanjem teleskopa na svetlu, izolovanu zvezdu u sazvežđu Velikog medveda poznatu kao HD 84406. - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
Ovaj mozaik nastao je usmeravanjem teleskopa na svetlu, izolovanu zvezdu u sazvežđu Velikog medveda poznatu kao HD 84406.
Štaviše, naučnici Agencije NASA su čak uspeli da odrede tačno koje tačke odgovaraju svakom od 18 ogledala teleskopa.
Ovi podaci će pomoći da se ogledala poravnaju sa neverovatnom preciznošću i opremom za fokusiranje, tako da mogu da pruže neviđene poglede na svemir. Ovaj proces poravnanja će trajati oko mesec dana i na kraju će 18 slika izgledati kao jedna zvezda. Očekuje se da će prve fotografije sa već konfigurisanom opremom biti napravljene u drugoj polovini godine.

54 gigabajta podataka za jednu fotografiju

NASA izveštava da je proces podešavanja počeo 2. februara i da je Džejms Veb posmatrao 156 lokacija oko predviđene lokacije zvezde. Generisao je 1.560 slika koristeći 10 detektora NIRKama, koji su se pretvorili u 54 gigabajta podataka.
Ceo ovaj proces je trajao 25 sati, ali je važno da je opservatorija uspela da locira zvezdu sa svakim od segmenata ogledala za samo šest sati. Slike koje su napravljene zatim su sastavljene u ogroman mozaik.

Zapravo, ono što je prikazano na slici je samo centralni deo mozaika, koji je u celini fotografija sa više od 2.000 miliona piksela.

Adea Pored toga, NIRKam takođe ima mogućnost da fotografiše samo glavno ogledalo, kao da je selfi, a jedna od ovih fotografija je takođe preneta na Zemlju. Ove slike se takođe koriste za konfigurisanje segmenata ogledala i kalibraciju uređaja.
CC0 / NASA / „Selfi“ teleskopa „Džejms Veb“ koji je snimio NIRKam
„Selfi“ teleskopa „Džejms Veb“ koji je snimio NIRKam  - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
„Selfi“ teleskopa „Džejms Veb“ koji je snimio NIRKam
NASA je istakla i drugi razlog zašto slici nedostaje oštrina, a to je da još nije sva oprema teleskopa dostigla kriogene temperature koje su im potrebne da bi pravilno funkcionisali.
Umetnički prikaz teleskopa Džejms Veb - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Najsnažniji svemirski teleskop stigao na cilj /video/
Svemirski teleskop „Džejms Veb“ - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Najmoćniji svemirski teleskop rasklopio svoja velika ogledala /video/
Teleskop Habl u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2021
Šta je ugasilo „Habl“: Misteriozna greška na najpoznatijem teleskopu u svemiru /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala