- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Najsnažniji svemirski teleskop stigao na cilj /video/

© AP Photo / Northrop Grumman/NASAUmetnički prikaz teleskopa Džejms Veb
Umetnički prikaz teleskopa Džejms Veb - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
Pratite nas
Najjači svemirski teleskop u istoriji, „Džejms Veb“, stigao je na cilj i sada orbitira na milion milja (1,6 miliona kilometara) od Zemlje.
Operateri sa Zemlje doveli su teleskop u konačnu poziciju, a korekcija putanje trajala je oko pet minuta, za razliku od prethodne 25. decembra koja je bila duga ceo sat, saopštio je Kejt Periš, menadžer opservatorije tog teleskopa pri NASA.
Teleskop „Džejms Veb“, vredan 10 milijardi dolara, lansiran je iz Južne Amerike 25. decembra i stigao je do cilja, poznatog kao Lagrandž tačka 2. U toj tački, teleskop je u gravitacionoj ravnoteži između Zemlje i Sunca, koja ga drži stabilnim u orbiti. Tako će „Džejms Veb“ imati stalnu poziciju u odnosu na Zemlju i Sunce, čime se izbegava da mu naša planeta zakloni pogled ka našoj zvezdi, što bi moglo da naškodi termalnoj stabilnosti njegovih instrumenata, kao i napajanju preko solarnih panela.
Stručnjaci NASA će jednom u tri nedelje blago korigovati orbitu teleskopa, a rezerve goriva su dovoljne za više od 10 godina, na koliko je projektovana misija, a Periš procenjuje da bi ono moglo da potraje i dvostruko duže.
„Džejms Veb“, koji je lansiran u kooperaciji NASA, Evropske svemirske agencije i Kanadske svemirske agencije, u narednim mesecima proći će više testova pre nego što počne da snima neke od najudaljenijih objekata u svemiru, piše „Lajvsajens“.
„U naredna tri meseca, primarno ogledalo teleskopa biće poravnato sa sjajnom izolovanom zvezdom, tako što će 18 njegovih segmenata biti usmereno ka njoj. Tih 18 segmenata biće poravnato sa razlikom od tek pethiljaditog dela ljudske kose, pa će delovati kao jedinstveno ogledalo“, kaže Li Fajnberg, menadžer za optičke elemente u NASA.
„Džejms Veb“ neće biti jedino „oko“ Zemljana u svemiru, pošto svoj rad nastavlja i „Habl“, koji ulazi u treću deceniju i udaljen je oko 550 kilometara od naše planete.
Međutim, „Džejms Veb“ ima mnogo veće primarno ogledalo, promera 6,5 metara, kao i infracrvenu tehnologiju, pa će moći da daje do sada neviđene slike svemira. Uz pomoć infracrvene tehnologije, moći će da uoči slabe signale najstarijih zvezda i galaksija.
Svemirski teleskop „Džejms Veb“ - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Najmoćniji svemirski teleskop rasklopio svoja velika ogledala /video/
Lansiranje svemirskog teleskopa Džejms Veb raketom arijana 5 - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Astronomska revolucija: Najveći i najmoćniji teleskop poleteo u svemir /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala