- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski premijer naložio sprovođenje istrage protiv Borisova zbog korupcije

© Sputnik / Lola ĐorđevićBugarski premijer Kiril Petkov
Bugarski premijer Kiril Petkov - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
Pratite nas
Bugarski premijer Kiril Petkov predao je tužilaštvu spisak od 19 imena, koja, po njegovim rečima, predstavljaju „osnovu korupcije“ u zemlji.
Kako je saopštila Agencija PIK pozivajući se na izvor iz Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske, na spisku se nalazi veliki broj zvaničnika, među kojima je bivši premijer Bojko Borisov, bivši ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov, bivši ministar finansija Vladislav Goranov, bivši zamenik ministra ekonomije Aleksandar Manolev, kao i poslanik proturske partije DPS Deljan Pejevski.
Ministarstvo unutrašnjih poslova će sprovesti istragu i tražiće dokaze o krivici svih lica sa spiska u ekonomskim prestupima i kriminalnim aktivnostima.
O delu ljudi sa spiska Petkov je i ranije govorio, između ostalog i o poslaniku Deljanu Pajevskom. Takođe, premijer je ranije izjavio da je reč o „veoma poznatim ljudima“ za koje se u javnosti već duže vreme sumnja da su počinili neke prekršaje. Spisak sa imenima je 9. februara predao Vrhovnom kasacionom sudu.

„Nadam se da će sada tužilaštvo preduzeti sve moguće akcije, sada kada im je premijer došao“, izjavio je Petkov nakon što je posetio Vrhovni kasacioni sud.

Premijer ističe da to nije pokušaj da se izvrši pritisak na tužilaštvo.
Premijer se obratio i svom prethodniku Borisovu. On ga je podsetio na fotografije iz kuće Borisova, na kojima su se mogle videti zlatne poluge i paketi sa evrima. Borisov je tada potvrdio da je na fotografijama zaista njegova kuća i objasnio da su zlato i novac izmontirani i da iza toga stoji neka žena. Petkov je pozvao Borisova da tužilaštvu pruži sve potrebne informacije.

„U slučaju da on zna ili pretpostavlja ko je bila Mata Hari, on mora da barem prenese sve informacije kako bi ta osoba bila ispitana. Jer svima nama, kao bugarskim građanima, važno je da znamo da li su tamo bile zlatne poluge i novac ili ne. I ako su bile, odakle one tamo“, izjavio je bugarski premijer.

Podsetimo, u junu 2021. godine američka ambasada u Sofiji je objavila da je u okviru zakona Magnitskog uvela sankcije protiv trojice državljana Bugarske – preduzetnika Vasila Božkova, medijskog magnata i člana proturske partije „Pokret za prava i slobode“ Deljana Pajevskog, kao i protiv bivšeg zamenika šefa Državne službe za tehničke operacije (jedna od obaveštajnih službi Bugarske) Ilka Željazkova. Sva trojica u Sjedinjenim Američkim Državama optuženi za korupciju.
Božkova i Pajevskog su nekoliko puta dovodili u vezu sa bivšim bugarskim premijerom Bojkom Borisovom. Tokom leta 2020. godine Božkov je izjavio da su bivši premijer i ministar finansija Vladislav Goranov tražili od njega novac u zamenu za protekciju. Borisov je kategorički odbio optužbe i izjavio da ni on ni njegova partija GERB nisu nikada uzeli novac od Božkova.
Borisova su takođe optuživali i za tajne akcije sa Pajevskim, koji je, prema mnogim nezavisnim izvorima u Bugarskoj, zapravo upravljao državom zajedno sa Borisovom.
Bugarski političar Rumen Petkov - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Bivši ministar: Kupovina F-16 spasila bugarsko rukovodstvo američkih optužbi za korupciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala