Bivši ministar: Kupovina F-16 spasila bugarsko rukovodstvo američkih optužbi za korupciju

© AP Photo / Petar PetrovBugarski političar Rumen Petkov
Bugarski političar Rumen Petkov - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2021
Pratite nas
Zvanična Sofija bi trebalo da insistira na tome da Amerika otkrije detalje prekršaja bugarskih građana kojima su juče uvedene sankcije, kaže bivši ministar unutrašnjih poslova i lider opozicione stranke „ABV“ Rumen Petkov. Kako je naveo, bugarsko rukovodstvo spasilo se američkih optužbi za korupciju zahvaljujući nabavci aviona F-16.
Tokom jučerašnjeg dana američka ambasada u Sofiji je objavila da je u okviru zakona Magnitskog uvela sankcije protiv tri državljana Bugarske – preduzetnika Vasila Božkova, medijskog magnata i člana proturske partije „Pokret za prava i slobode“ Deljana Pajevskog, kao i protiv bivšeg zamenika šefa Državne službe za tehničke operacije (jedna od obaveštajnih službi Bugarske) Ilka Željazkova.
Sva trojica u Sjedinjenim Američkim Državama optuženi za korupciju.
Reč je o tome da je Božkov, vlasnik najvećih kazina i kladionica u Bugarskoj, više puta podmićivao bugarske državne službenike. U Ministarstvu finansija SAD su takođe izjavili da je on planirao da potkupi bivšeg bugarskog funkcionera, kako bi mu pomogao da napravi kanal, pomoću kojeg bi ruski politički lideri mogli da vrše uticaj na bugarske zvaničnike.
Bugarski parlament - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2020
Povratak na „velika vrata“ bivšeg prvog čoveka Bojka Borisova, poznatog po skandalu sa stanovima
Ministarstvo finansija SAD je pojasnilo da je Pajevski koristio Željazkova da on, u zamenu za mito, od zvaničnika dobija potrebne informacije i prosleđuje ih Pajevskom.
Napomenimo da su upravo Božkova i Pajevskog nekoliko puta dovodili u vezu sa bivšim bugarskim premijerom Bojkom Borisovom. Tokom leta 2020. godine Božkov je izjavio da su bivši premijer i ministar finansija Vladislav Goranov tražili od njega novac u zamenu za protekciju. Borisov je kategorički odbio optužbe i izjavio da ni on ni njegova partija GERB nisu nikada uzeli novac od Božkova.
Borisova su takođe optuživali i za tajne akcije sa Pajevskim, koji je, prema mnogim nezavisnim izvorima u Bugarskoj, zapravo upravljao državom zajedno sa Borisovom.
Nakon objavljivanja sankcija bivši bugarski premijer je izjavio da pozdravlja odluku SAD i izrazio nadu da će bugarske institucije sarađivati u borbi protiv korupcije.
„Ja sam svoj odnos sa Pajevskim odavno objasnio. Mi imamo čisto političku saradnju. Nemamo kompaniju, niti zajednički biznis. Od Božkova nismo dobili nikakav novac“, izjavio je Borisov.
Sa druge strane, deo bugarskih političara je kritikovao odluku SAD. Pa je tako bivši ministar unutrašnjih poslova Rumen Petkov izjavio da je Ministarstvo finansija moralo da uvede sankcije ne samo protiv onih koji su pokušali da potkupe zvaničnike, već i protiv onih koji su uzeli mito.
On je pretpostavio da SAD ne kažnjavaju one koji su uzimali mito, jer su se oni iskupili kupovinom lovaca F-16.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala