Povratak na „velika vrata“ bivšeg prvog čoveka Bojka Borisova, poznatog po skandalu sa stanovima

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarski parlament
Bugarski parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekadašnji najbliži čovek bugarskog premijera Bojka Borisova Cvetan Cvetanov, poznat po skandalu sa stanovima, bavio je sastanak inicijativnog odbora svoje nove stranke „Republikanci za Bugarsku“, koja je, kako je rekao, formirana da bi se zaštitila evroatlantska budućnost Bugarske.
„Stranka 'Republikanci za Bugarsku' namenjena je onima koji žele da zaštite evroatlantsku budućnost Bugarske“, izjavio je političar.

Cvetanov je nagovestio da njegova stranka neće imati jednog lidera, kao što je to bio slučaj sa strankom GERB i Bojkom Borisovim.

„To je projekat onih koji se jave sa svojim stručnim mišljenjem, onih, koji su lideri zahvaljujući svojima idejama. Ne radi se o projektu jedne osobe niti projektu sa liderstvom kakvo smo ranije videli u bugarskim političkim projektima“, istakao je on.

Sastanak je održan u nedelju ujutro u zgradi Nacionalnog dvorca kulture, u kojoj se nalazi i glavna kancelarija vladajuće stranke Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB), čiji je potpredsednik nekada bio Cvetanov. U novu partiju Cvetanova ušli su mnogi bivši članovi njegove stranke. Stranka će biti formirana 27. septembra.

On je u nedelju rekao da je Bugarskoj „danas potrebno više nego ikada pre da zaštiti jedini put – evroatlantski, i da shvati da je to najbolje za njenu zemlju“.

Skandal sa stanovima

Potpredsednik bugarske vladajuće stranke GERB Cvetan Cvetanov podneo je ostavku na proleće 2019. godine zbog skandala oko kupovine luksuznih stanova po cenama nižim od tržišnih. Prema informacijama, on je kupio stan preko kompanije „Arteks“, čija je cena bila nekoliko puta niža od tržišne.

Pored Cvetanova, još tri visoka političara su podnela ostavke zbog istog slučaja, a reč je o ministru pravde, zameniku ministra sporta, kao i o zameniku ministra energetike.

Novac - Sputnik Srbija
Više od 700 predstavnika vlasti u Bugarskoj nije precizno prijavilo imovinu

Međutim, krajem maja ove godine nakon istrage Tužilaštvo nije otkrilo ništa ilegalno u proceduri dobijanja stana. Lider nevladine stranke ABV Rumen Petkov je pretpostavio da je Tužilaštvo došlo do tog zaključka nakon što je Cvetanov izjavio da ne planira da predstavlja konkurenciju za Borisova.

„Nemoguće je kupiti stan budzašto, biti državni službenik, imati šest stanova i da istovremeno niko u tome ne vidi problem», izjavio je Petkov.

Nakon rezultata provere, premijer je izrazio žaljenje zbog situacije sa bivšim saradnikom.

„Nakon što je Cvetanov oslobođen, požalili smo što je odstranjen. Cvetanov će najverovatnije stvoriti vlastiti politički projekat jer je uvređen. Želim mu uspeh“, rekao je premijer krajem maja.

Na leto 2020. godine političar je definitivno napustio stranku u kojoj je bio običan poslanik, rekavši da u njoj „sve ide dođavola“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala