- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Volas: Verujem Šojguu da neće biti napada na Ukrajinu; Moskva: Otkud tamo britanski specijalci

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaMoskva
Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Vojno-politička situacija na evropskom kontinentu značajno se pogoršala zbog eskalacija napetosti oko Ukrajine i približavanja NATO našim granicama, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posle razgovora sa kolegom iz Londona. Britanski ministar Ben Volas poručuje da veruje Šojguu kada kaže da Rusija ne planira invaziju na Ukrajinu.
„Razgovaralo se o najaktuelnijim problemima evropske bezbednosti i saradnji ministarstva odbrane dve zemlje... Šojgu je ukazao da se vojno-politička situacija u Evropi značajno pogoršala zbog eskalacije napetosti oko Ukrajine, vojnog prisustva NATO u blizini ruskih granica što zahteva neodložne mere u cilju osiguranja garancija bezbednosti za RF“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane posle sastanka.
Šojgu je predložio zapadnim zemljama da daju svoj doprinos snižavanju napetosti u Evropi i da prekinu sa isporukama oružja u Ukrajinu.
"Ono dolazi sa svih strana, to se radi javno, demonstrativno. Nije sasvim jasno zbog čega. Takođe, želeli bismo da razumemo zbog čega je Britanija uputila specijalce u Ukrajinu i do kada će se tamo nalaziti", rekao je ruski ministar.
S tim u vezi, Volas je novinarima rekao da se radi o pisanju medija i da Britanija ne namerava da u Ukrajinu pošalje 600 specijalaca.
Kako se navodi, ruski ministar je kratko prokomentarisao i odgovore SAD i NATO na ruske nacrte sporazuma u vezi sa garancijama bezbednosti, ističući činjenicu da nema odgovora na ključne zahteve Rusije: odustajanje od daljeg širenja NATO, nerazmeštanje udarnog naoružanja u blizini ruskih granica i vraćanje vojnih potencijala i infrastrukture bloka u Evropi na stanje od 1997. godine kada je potpisan Osnivački akt Rusija-NATO.
Ukazao je da bez rešenja tih pitanja nije moguće smanjiti vojno-političku napetost i izgraditi čvrstu arhitekturu evropske bezbednosti.
„Dve strane su se složile da važno da se nastave kontakti s ciljem izbegavanja incidenata i snižavanja rizika od slučajnih konflikata tokom vojnih aktivnosti“, navodi se u saopštenju.

Šojgu je naglasio i da je rusko Ministarstvo odbrane spremno da razmotri predloge za obnavljanje bilateralne saradnje u vojnoj sferi.

Razgovori konstruktivni i otvoreni

Britanski ministar je za razgovore sa Šojguom rekao da su bili konstruktivi i otvoreni i da nema nikakve paralele sa jučerašnjom ocenom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da su razgovori sa šeficom Forin ofisa bili kao „nem sa gluvim“.
On je rekao i da su predstavnici ruske vojske naglasili da ne postoji namera da se napadne Ukrajina.
„Jasno sam stavio do znanja da će rat u Ukrajini imati tragične posledice kako za Ukrajinu, tako i za bezbednost Evrope u celini. Ali, čuli smo uveravanja ministra Šojgua i načelnika Generalštaba Gerasimova koji su rekli da Rusija ne planira invaziju na Ukrajinu. Tokom dijaloga smo saslušali pitanja koja brinu rusku vladu“, rekao je on.
Istakao je da se radi o profesionalcima kojima veruje.
„Šojgu ne prisustvuje na ovoj pres konferenciji ali sa sigurnošću mogu da kažem da je on profesionalac, kao i Gerasimov. Ako mi oni kažu da nemaju nameru da izvrše invaziju na Ukrajinu ja to shvatam ozbiljno i verujem u to", rekao je britanski ministar.
Volas je rekao i da London poziva Rusiju na deeskalaciju situacije oko Ukrajine, a konstatovao je i da dve zemlje i dalje imaju različite stavove o nekim pitanjima, kao što je, između ostalog, incident u Solsberiju.
Prema njegovim rečima, zemlje NATO nisu zainteresovane za to da kada je u pitanju Rusija - dele i dominiraju, već za građenje jakih odnosa, uključujući i trgovinske.
Kako je rekao, razgovaralo se o primeni Minskih sporazuma.
Podsetimo, dan ranije u ruskoj prestonici boravila je i ministarka spoljnih poslova Liz Tras.
Ruski ambasador: Britanska strana nije ni slušala ni čula Lavrova - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
RUSIJA
Ruski ambasador: Britanska strana nije ni slušala ni čula Lavrova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala