- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

„Postoji rizik od vojnog sukoba u Evropi“: NATO raspoređuje nove snage u Crnomorskom regionu?

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaTenkisti sa zastavom NATO-a
Tenkisti sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da bi NATO mogao da rasporedi dodatni vojni kontingent u zemljama Crnomorskog regiona.
„Već smo pojačali naše prisustvo, ali razmatramo mogućnost daljeg jačanja, uključujući raspoređivanje borbenih grupa u Rumuniji, ali i u drugim zemljama Crnomorskog regiona“, rekao je Stoltenberg tokom pres-konferencije u vojnoj bazi u Rumuniji.
Kako je dodao, konačna odluka o jačanju Alijanse u istočnom pravcu mogla bi da bude doneta na proleće, a o tome će se razgovarati na narednom sastanku ministara odbrane.
Stoltenberg tvrdi da i dalje postoji rizik od izbijanja oružanog sukoba u Evropi.
„Postoji realan rizik, jer i dalje primećujemo jačanje vojnog prisustva u blizini Ukrajine i na njenoj teritoriji. Postoji rizik od novog oružanog sukoba u Evropi. Broj ruskih vojnika nastavlja da raste“, konstatovao je generalni sekretar.
Istovremeno je priznao da nije potpuno siguran u to da je vojni sukob neizbežan. Stoltenberg je ponovo pozvao Rusiju na deeskalaciju i dijalog.
Podsetimo, američki predsednik Džo Bajden dao je zeleno svetlo Pentagonu da rasporedi dodatne snage u istočnoj Evropi kao dokaz „podrške saveznicima u NATO-u koji se osećaju ugroženo zbog ruskih vojnih poteza u blizini Ukrajine“.
Američki vojnici ukrcavaju se u avion C-160 tokom napuštanja operativne baze Farah u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
RUSIJA
Dve hiljade američkih vojnika za obuzdavanje Rusije — komična brojka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala