- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Dve hiljade američkih vojnika za obuzdavanje Rusije — komična brojka

CC BY 2.0 / U.S. Navy photo/Lt. Chad A. Dulac / Američki vojnici ukrcavaju se u avion C-160 tokom napuštanja operativne baze Farah u Avganistanu
Američki vojnici ukrcavaju se u avion C-160 tokom napuštanja operativne baze Farah u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Odluka SAD da zbog ukrajinske krize prebace u Evropu dve hiljade vojnika je predstava za javnost kojom Džo Bajden pokazuje svetu kako „obuzdava Moskvu“. Sa vojnog stanovišta, te brojke su zanemarljive, neki će reći čak i — komične.
U stvarnosti, niko se neće usuditi da ratuje sa Rusijom.
„Dramatično, možda, izgleda u informacionom prostoru, jer se sve ovo dešava u senci eskalacije situacije oko Ukrajine, gde SAD energično primenjuju sve svoje snage i sredstva. Upravo zbog toga vest o slanju određenog kontingenta u zemlje istočne Evrope nekima izgleda dramatično. Ako procenjujemo sa vojnog stanovišta, onda prebacivanje bataljona koji čine polovinu američke mehanizovane brigade, ne znači ništa. Smešno je smatrati ovo silom za podršku ukrajinskoj vojsci jer je premala, čak i po kriterijumima procene koje sami Amerikanci koriste kada ocenjuju svoje sukobe, intervencije i vojnu pomoć. Za to je potreban mnogo veći kontingent...“, kaže ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov.
Američki predsednik Džo Bajden je dao zeleno svetlo Pentagonu da rasporedi dodatne snage u istočnoj Evropi kao dokaz „podrške saveznicima u NATO-u koji se osećaju ugroženo zbog ruskih vojnih poteza u blizini Ukrajine“.
Dve hiljade američkih vojnika biće raspoređeno u Poljskoj i Nemačkoj, a hiljadu vojnika biće prebačeno iz Nemačke u Rumuniju. Dodatnih 8.500 vojnika u SAD stavljeno je u stanje pojačane pripravnosti i čeka naređenje za raspoređivanje na istočnom krilu NATO-a ako Rusija napadne Ukrajinu.
Moskva je ranije isticala da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od Rusije — „smešne i opasne“.

Američka vojska čuva Evropu od Ukrajinaca

Ruski eksperti ocenjuju da se destruktivan karakter ovakvog poteza SAD ne sme potceniti, a da je raspoređivanje američkih trupa deo političkog pritiska Vašingtona na Moskvu, koja odbacuje tvrdnje o invaziji na Ukrajinu i traži od NATO-a i SAD pisane garancije da se zapadna vojna Alijansa neće širiti na Istok.
SAD i NATO koriste Kijev za obračunavanje sa Moskvom, ali su ruski analitičari uvereni da Zapad neće zaratiti sa Rusijom zbog Ukrajine, između ostalog i zato što su SAD navikle da svoje geopolitičke probleme rešavaju „tuđim rukama“, a najviše što mogu, jeste da pošalju vojne instruktore i staro oružje u tu zemlju.
Leonkov napominje da histerija oko izmišljene ruske agresije raste, dok ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i britanski premijer Boris Džonson javno obećavaju da će se Ukrajinci boriti protiv Rusa „do poslednje kapi krvi“. Istovremeno, Bajden, pod maskom pomoći Kijevu, postavlja barijeru na zapadnim granicama Ukrajine, koja će, ako se nešto desi, morati da zaustavi talas ukrajinskih izbeglica.
© AFP 2023 / AARON CHOWNHisterija oko izmišljene ruske agresije raste, dok ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i britanski premijer Boris Džonson javno obećavaju da će se Ukrajinci boriti protiv Rusa „do poslednje kapi krvi“.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i premijer Velike Britanije Boris Džonson na sastanaku u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Histerija oko izmišljene ruske agresije raste, dok ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i britanski premijer Boris Džonson javno obećavaju da će se Ukrajinci boriti protiv Rusa „do poslednje kapi krvi“.

„Pod maskom izbeglica, naravno — ali, nazovite to legalnim, jer je to prinudna migracija koja dolazi iz zemlje gde postoji rizik od vojnog sukoba. I sve kao da se uklapa u određeni scenario koji sada pokušavaju da ispišu, a taj njihov scenario može biti i krvav — Rusija je zauzela Ukrajinu, biće krvavih snimaka, krv će liti sa ekrana, strašni snimci će biti prikazivani, a zbog nekakvih navodnih akcija Rusije milioni Ukrajinaca su primorani da napuste svoju domovinu“, kaže Leonkov.

U slučaju realne opasnosti — Rusija će odgovoriti

Sve to ide u prilog kampanji koju su pokrenule SAD i Velika Britanija i to kampanje u kojoj interesi Ukrajine nisu na prvom mestu, već postoje drugi ciljevi, dodao je Leonkov.
„Cilj je ponovo staviti Evropu u potčinjen položaj, a za to im je potrebno da se Evropa konsoliduje i ujedini protiv označenog neprijatelja, kako sada pokušavaju da predstave Rusiju“, naglasio je ekspert.
Kremlj je izjavio da prebacivanjem američkih snaga u Evropu Sjedinjene Američke Države nastavljaju da povećavaju tenzije u Evropi, što je dokaz da Rusija ima razloga za brigu.
Međutim, Leonkov ističe da će Rusija odlučno štititi svoje nacionalne interese, a da je ruska vojska sposobna i spremna da obezbedi odbranu svoje zemlje i svog naroda.
„Rusija, naša armija i flota su u stalnoj borbenoj gotovosti i u slučaju realne vojne pretnje iz NATO bloka došlo bi do reakcije. Ali, pošto se akcije SAD i Velike Britanije dešavaju u informacionom prostoru, mi za sada samo pratimo i ocenjujemo ovu situaciju. Mislim da je ovo dovoljno, jer da je nešto ozbiljno, onda vi sada ne biste uzimali komentar od mene, nego od našeg ministra odbrane“, zaključuje Leonkov.
Ukrajinski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
RUSIJA
DNR: Ukrajina koncentrisala 150.000 vojnika u Donbasu
Pripadnici ukrajinske teritorijalne odbrane tokom obuke - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
RUSIJA
Ukrajinski ministar: Kijev ne planira ofanzivu na Donbas i Krim
Američki vojnici i tenkovi M1A2 na vojnim vežbama u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
RUSIJA
Peskov: Vašington nastavlja da povećava napetost u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala