- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sastanak Šojgua i Volasa: Odnosi Moskve i Londona ravni nuli

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Nivo rusko-britanskih odnosa je ravni nuli, neophodno je obustaviti dalju eskalaciju situacije u odnosima Rusije i NATO, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na početku razgovora sa svojim britanskim kolegom Benom Volasom, koji boravi u zvaničnoj poseti Moskvi.

„Ovo je naš prvi susret u poslednjih nekoliko godina. Nažalost nivo naše saradnje je skoro nulti, a uskoro bi mogao i da bude negativan iako to ne bismo želeli. Nadamo se da ćemo imati priliku da popričamo o najvažnijim pitanjima bez ikakvih eskalacija tenzija i podizanja temperature u odnosima Rusije sa zemljama-članicama Alijanse, a posebno sa Velikom Britanijom imajući u vidu naše istorijsko iskustvo i saradnju“, rekao je.

Kako je rekao, svedoci smo da se sve više obraća pažnja na pitanja koja bi, prema mišljenju Moskve, mogla da se rešavaju sasvim mirno putem dijaloga, bez ikakvih pretnji sankcijama.
„Misli da je i u engleskom, kao i u ruskom rečniku, ponestalo izraza koji bi mogli da opišu ove sankcije. Katastrofalne, zapanjujuće, razarajuće... Mnogo raznih reči tu ima“, naglasio je.
Šojgu je ocenio da je uoči susreta pažljivo pročitao izjave britanskog ministra i njegovih kolega, te je konstatovao da se u svakoj od njih provlače pretnje sankcijama.
„Ne bih želeo bih da naš današnji razgovor bude nastavak tog intervjua“, zaključio je Šojgu.
Britanski ministar izjavio je da je spreman da sa Šojguom diskutuje o aktuelnim pitanjima bezbednosti s ciljem ublažavanja napetosti.
„Mi kao ministri odbrane treba da budemo odlučni kako bismo se borili protiv odsustva bezbednosti u našem svetu. Nadam se da vaše današnje izlaganje predstavlja novi početak u odnosima koji su bili praktično na nuli. Možemo da rešimo nekoliko pitanja koje ste pokrenuli u uvodnom izlaganju“, rekao je Volas.
Ministar je rekao i da je spreman da razgovara o pitanjima koje je u decembru prošle godine pokrenula ruska strana a tiču se garancija bezbednosti.
„Možemo da pokušamo da idemo napred, da rešimo pitanja uz pomoć diplomatije i drugim merama, kao i i jačanjem poverenja“, istakao je on.
Volas je zahvalio Šojguu za spremnost da se sastane sa njim u nestabilnom vremenu koje „ne donosi korist našim narodima, niti uklanja takve pretnje i izazove kao što je terorizam“.
Naveo je da očekuje da sa ruskim kolegom razgovara o Ukrajini, Avganistanu, borbi protiv terorizma i drugim pitanjima od uzajamnog interesa.
Zastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
RUSIJA
Britanski ministar odbrane stiže u Moskvu: Cilj posete – zapretiti Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala