- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nakon skoro devet sati pregovora: Sastanak u „normandijskom formatu“ završen bez rezultata

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaVice-premijer Rusije Dmitrij Kozak
Vice-premijer Rusije Dmitrij Kozak - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Sastanak političkih savetnika u „normandijskom formatu“ u Berlinu završen je bez opipljivih rezultata i izjava, rekao je zamenik šefa administracije predsednika Rusije Dmitrij Kozak.

„Nažalost, skoro devet sati pregovora završeno je bez bilo kakvih vidljivih, opipljivih rezultata, iskazanim u dokumentima. Pokušavali smo da dogovorimo konačnu izjavu sa našeg sastanka, oslanjajući se na prethodni sastanak u Parizu 26. januara, ali danas nismo uspeli da prevaziđemo ta neslaganja“, rekao je Kozak nakon sastanka.

Kako je istakao, u završnom dokumentu Ukrajina je čak odbila da citira Minske sporazuma u delu u kome se navodi da budući status Donbasa „treba da se rešava konsultacijama i razgovorima sa predstavnicima zasebnih regiona (Donjecke i Luganske oblasti)“.
„To je ključno neslaganje oko koga je Ukrajina odbila da se dogovori, jer smo do poslednjeg pokušavali da pronađemo različite kompromisne formulacije“, pojasnio je zamenik šefa predsedničke administracije.
Po njegovim rečima, Kijev ne daje ni pozitivan ni negativan odgovor na predloge Donbasa o budućem statusu regiona. Diplomatski napori Francuske i Nemačke, dodaje on, nikako se nisu odrazili na stavove Ukrajine.
Berlin i Pariz razumeju stav ruske strane po pitanju pregovora sa Donbasom, „ali zasad to nailazi na totalni otpor Ukrajine čak i kada je reč o raspravi“.
Međutim, Kozak je istakao da na sastanku nije video spremnost Berlina i Pariza da izvrše pritisak na Kijev. Takođe je konstatovao da neslaganja u „normandijskom formatu“ imaju poguban efekat za realizaciju Minskih sporazuma.
Govoreći o mogućnosti sazivanja samita „normandijske četvorke“ na nivou lidera država, Kozak je rekao da se o tom pitanju ne razgovara jer predstavnici Nemačke, Francuske i Ukrajine ne mogu da se odluče ko su strane sukoba i kakve obaveze treba da ispunjava Rusija, ako je Berlin, Pariz i Kijev smatraju učesnicom konfrontacije u Donbasu.
Takođe je rekao da je ruska strana zahtevala od kolega da navedu bar jednu obavezu, predviđenu Minskim sporazumima, koju Donbas ne ispunjava.
„Odgovor je isti – mi ne znamo. Donbas se zaista u poslednje dve-tri godine muči, iznosi različite ideje, predloge, mape puta. Na njih nema nikakve reakcije“, podsetio je Kozak.
Kako je dodao, rešavanje situacije na istoku Ukrajine je u pat poziciji, ali je istovremeno izrazio nadu da će učesnici u procesu formulisati konkretne ideje kako okončati sukob.
Kozak je konstatovao da je sada na liniji razgraničenja u Donbasu koncentrisan značajan broj ukrajinskih vojnika i naoružanja, ali, kako kaže, o tome nije bilo govora u Berlinu. Kako je kazao, Kijev često pribegava militarističkoj retorici i govori o nekim planovima „A“ i „B“.

„Nadaćemo se da će imati dovoljno razuma da ne započnu vojne operacije protiv sopstvenih građana“, rekao je on.

Šef kancelarije predsednika Ukrajine Andrej Ermak takođe je izjavio da strane nisu uspele da dogovore zajednički dokument. Istovremeno je izrazio nadu da će savetnici uskoro održati novi sastanak.
Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
„Normandijski format” pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su, tokom proslave 70. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa u Normandiji, lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu. Poslednji samit održan je u Parizu 9. decembra 2019. godine. U poslednje vreme strane na različitim nivoima razgovaraju o izgledima za saradnju u ovom formatu.
Predsednici Ukrajine i Francuske Vladimir Zelenski i Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
SVET
Makron došao u Kijev sa štapom i šargarepom i zatražio poštovanje Minskih sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala