- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makron došao u Kijev sa štapom i šargarepom i zatražio poštovanje Minskih sporazuma

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Ukrajine i Francuske Vladimir Zelenski i Emanuel Makron
Predsednici Ukrajine i Francuske Vladimir Zelenski i Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron je nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim pozvao na poštovanje Minskih sporazuma, koji su, kako je poručio, jedina osnova za rešavanje krize u Ukrajini.
Makron je naveo da mu je ukrajinski predsednik potvrdio da želi da poštuje Minske sporazume. Istakao je da je i na jučerašnjim razgovorima s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom dugo razgovarao o tom pitanju i da je i on potvrdio spremnost da poštuje Minske sporazume.
Francuski lider je dodao da je Ukrajina takođe izrazila svoju posvećenost poštovanju prekida vatre u Donbasu.

Finansijska pomoć Ukrajini

Sa svoje strane, ukrajinski predsednik saopštio je da će Francuska pružiti Ukrajini makrofinansijsku pomoć u iznosu od 1,2 milijarde evra.
„Ekonomska podrška je veoma važna i veoma cenimo takav korak solidarnosti Francuske – izdvajanje 1,2 milijarde evra makrofinansijske pomoći Ukrajini. To će nam zaista pomoći da stabilizujemo našu ekonomiju“, rekao je Zelenski.
Takođe je saopštio da je kompanija „Ukroboronprom“ potpisala zajedničku izjavu sa francuskom stranom u vezi sa reformom vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine.

Mir u Ukrajini i „normandijski format“

Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za medije izjavio da je sastanak sa francuskim predsednikom bio „sadržajan i veoma produktivan“, kao i da ceni Makronove napore kada je reč o postizanju mira u Ukrajini.
„Siguran sam da će naš sastanak dati podsticaj mnogim važnim stvarima, od čega je najvažnija bezbednost naše zemlje, bezbednost Evrope“, dodao je ukrajinski lider.
Takođe je dodao da očekuje da se održi sastanak lidera „normandijske četvorke“.
„Francuska igra aktivnu ulogu u okviru ‘normandijskog formata’. Veoma cenimo zvaničan stav Pariza i lične napore Emanuela Makrona u cilju postizanja mira u Ukrajini. On zaista mnogo čini po tom pitanju. Mirovni proces bio je jedan od ključnih pitanja tokom našeg razgovora. Očekujemo da ćemo u najskorije vreme, u skladu sa sporazumima postignutim na samitu u Parizu u decembru 2019. godine, uspeti da održimo sledeći sastanak lidera ‘normandijske četvorke’“, istakao je Zelenski.
Makron je, sa svoje strane, saopštio da će sastanak političkih savetnika lidera zemalja „normandijske četvorke“ biti održan u četvrtak u Berlinu.
Prema njegovim rečima, biće potrebni meseci kako bi se ostvario napredak u regulisanju situacije u Ukrajini. Ukrajinska kriza ne može da se reši za nekoliko sati pregovora, konstatovao je francuski lider.
Pariz će zajedno sa Berlinom nastaviti da posreduje kako bi konflikt u Ukrajini bio okončan, dodao je on.
S tim u vezi, Makron je naveo da je sa ruskim predsednikom tokom jučerašnjih pregovora u Kremlju razmenio mišljenja o bezbednosnim i vojnim pitanjima, kao i da ga je Putin uverio da Rusija neće inicirati eskalaciju sukoba.
„Mislim da je to značajno“, ocenio je predsednik Francuske.
On je naglasio da je u njegovim diskusijama sa ruskim i ukrajinskim predsednikom postignut određeni napredak na putu ka bezbednosti u regionu. „Sada moramo da radimo na približavanju naših stavova“, napomenuo je predsednik.
Šef francuske države apelovao je na Ukrajinu da ne reaguje na provokacije koje imaju za cilj destabilizaciju situacije i pozdravio „staloženost i hladnokrvnost Kijeva pri velikom koncentrisanju ruskih snaga na granici“.
Komentarišući reči beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka o mogućem prekidu isporuka energenata Ukrajini, Zelenski je rekao da je tražio uvid u statistiku trgovinskog prometa između zemalja. Prema njegovim rečima, Belorusija znatno više izvozi u Ukrajinu i ograničenja bi pogodila pre svega narod.
Takav potez bio bi udarac za stanovništvo obeju zemalja, tim koracima se može pribeći „ako postoji želja za povratkom u kameno doba“, ocenio je ukrajinski lider.
Sastanak lidera Rusije i Francuske održan je 7. februara u Kremlju i trajao je nešto više od pet sati. Makron je poručio da je dijalog sa Rusijom neophodan uslov za izgradnju mira. Takođe je rekao da su Putin i on tokom sastanka uspeli da približe stavove o Ukrajini, te da rešenje ukrajinskog pitanja može da bude samo političko, a osnovu za regulisanje situacije u zemlji čine Minski sporazumi.
Francuski predsednik Emanuel Makron na pregovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
RUSIJA
Makron nakon posete Moskvi: Cilj je ostvaren
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala