- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kozak: Kijev predožio da se dijalog sa Donbasom vodi uz pomoć posrednika

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaVojnik DNR u gradu Gorlovka u Donjeckoj oblasti
Vojnik DNR u gradu Gorlovka u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Zamenik šefa administracije ruskog predsednika Dmitrij Kozak, koji je predvodio rusku delegaciju na pregovorima u okviru "normandijskog formata", rekao je da su predstavnici Kijeva predlagali da se dijalog sa Donbasom vodi uz pomoć posrednika, najbolje OEBS.

„Ukrajinska strana je rekla da je razgovor sa DNR i LNR moguć samo preko posrednika, da maltene aktuelni predsedavajući OEBS treba da bude posrednik između Kijeva i Donbasa, a razlike koje se budu pojavljivale da se rešavaju u normandijskom formatu, kao i da u normandijskom formatu treba da se donese i konačno rešenje, što je takođe nemoguće i nije predviđeno dokumentima“, rekao je Kozak.

Kako je napomenuo, u tom formatu strane države ne mogu da nameću ukrajinskim zakonodavnim telima kakve izmene treba uneti u Ustav, tako nešto može da bude rezultat dogovora samih Ukrajinaca.
„Ukrajinske kolege predlažu da se sve konačne odluke prenesu na normandijski format s tim da im se da recept na koji način da se reguliše konflikt u Donbasu u vidu izmena Ustava... što nije logično i nije prihvatljivo“, istakao je on.
Rusija je, s druge strane, pozvala da se u preporukama savetnika unese datum početka dijaloga Kijeva sa DNR i LNR ali partneri to nisu prihvatili.
Kako je naveo Kozak, predlog je bio da taj dijalog počne na prvom narednom zasedanju Kontakt grupe, ali je i to odbijeno.

Pariz: Sastanak potvrdio zajedničko opredeljenje za primenu Minskih sporazuma

Sastanak političkih savetnika zemalja „normandijske četvorke“ u Berlinu trajao je dugo i bio je veoma složen, ali je tokom razgovora potvrđeno zajedničko stremljenje za primenu Minskih sporazuma, saopštio je predstavnik francuskog Ministarstva spoljnih poslova.
Podsetimo, pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
„Normandijski format” pregovora o Ukrajini postoji od juna 2014. godine. Tada su, tokom proslave 70. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa u Normandiji, lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu. Poslednji samit održan je u Parizu 9. decembra 2019. godine. U poslednje vreme strane na različitim nivoima razgovaraju o izgledima za saradnju u ovom formatu.
Vice-premijer Rusije Dmitrij Kozak - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
RUSIJA
Nakon skoro devet sati pregovora: Sastanak u „normandijskom formatu“ završen bez rezultata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala