- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Konvoj slobode“ i pored zabrane krenuo ka Briselu, oklopna vozila na prilazu Parizu /video, foto/

© AP Photo / Laurent CiprianiKonvoj vozila uputio se na protest u Parizu
Konvoj vozila uputio se na protest u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
I pored zvanične zabrane održavanja „Konvoja slobode“ na teritoriji Brisela, nekoliko stotina vozila uputilo se iz Bretanje u Francuskoj put Pariza u nameri da 14. februara stignu u sedište EU institucija i blokiraju ga u znak protesta protiv mera uvedenih zbog virusa korona.
Po ugledu na pokret kanadskih kamiondžija, demonstranti u EU nameravaju da kamionima, kamperima i automobilima blokiraju prvo Pariz, a zatim i Brisel, i tako iskažu nezadovoljstvo zbog uvođenja epidemioloških mera, ali i cene goriva u Evropi.
Nakon slika blokada iz Kanade, vlasti Pariza i Brisela su u četvrtak objavile zabranu ovakvih skupova i poručile demonstrantima da mogu da protestuju, ali bez blokiranja saobraćaja.
Belgijska policija je raspoređena na granici prema Francuskoj kako bi predupredila ulazak konvoja, a vlasti napominju da zbog nepostojanja organizacije protesta, aktivnosti i rute demonstranata prati preko društvenih mreža.
Učesnici protesta, međutim, najavljuju da ih zabrana neće omesti u nameri da, kako su poručili, preplave Brisel sa više lokacija.
Gradonačelnik Brisela Filip Kloz kaže da belgijska prestonica ne može da bude talac demonstranata i upozorava na čvrstu reakciju policije i vlasti u samom gradu, ali i u celom regionu Brisela.
„Mogu da dođu i demonstriraju, ali ne vozilima i ne kamionima. Nećemo tolerisati to što blokiraju ceo glavni grad“, naveo je Kloz.

Policija na prilazima Pariza pokušava da spreči blokadu

Hiljade policajaca, oklopnih transportera i kamiona sa vodenim topovima mobilisano je u Francuskoj kako bi zaustavili konvoje vozača, koji planiraju da se okupe u Parizu na protestu zbog restriktivnih kovid mera.
© AP Photo / Laurent CiprianiUčesnici protesta poručuju da ih zabrana neće omesti u nameri da preplave Brisel.
Konvoj vozila uputio se na protest u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Učesnici protesta poručuju da ih zabrana neće omesti u nameri da preplave Brisel.
Kontrolni punktovi postavljeni su na naplatnim rampama prilaznih puteva ka Parizu, dok su barijere postavljene širom centra glavnog grada Francuske, uoči skupova koji su planirani za vikend.
Tokom večernjeg špica policija je počela da proverava dokumenta vozača na različitim ulazima u centar grada, a više od 7.000 policajaca biće mobilisano u naredna 72 sata, navodi Rojters.
Premijer Žan Kasteks upozorio je demonstrante da ne pokušavaju da zaustavljaju saobraćaj u Parizu.
„Protestovanje je ustavno pravo. Blokiranje drugih to nije“, rekao je on za TV Frans 2, preneo je Tanjug.
Protest kamiondžija u Kanadi - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
SVET
Kako su kamiondžije promenile Kanadu — za svega dve nedelje
Protest kanadskih kamiondžija - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
SVET
Kamiondžije blokirale i glavni granični prelaz između Kanade i Amerike /video, foto/
Kanadske kamiondžije, uz podršku građana, voze u koloni do Otave, protestujući protiv kovid mera - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
SVET
Kako su kamiondžije uzdrmale Kanadu: U borbu kreću i kolege iz Australije, Novog Zelanda, Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala