- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev: Rusija ima 48 sati da dostavi pojašnjenja o vojnim aktivnostima

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaDržavna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu
Državna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine poslalo je Rusiji zahtev da dostavi detaljna pojašnjenja u vezi sa vojnim aktivnostima pored granica sa Ukrajinom i na Krimu, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

„Mi smo zvanično primenili mehanizam smanjenja opasnosti u skladu sa 3. odeljkom Bečkog dokumenta i obratili smo se Rusiji sa zahtevom da dostavi detaljna pojašnjenja o vojnoj aktivnosti u rejonima koji pripadaju teritoriji Ukrajine i na privremeno okupiranom Krimu. Prema odredbama Bečkog dokumenta Rusija je dužna da dostavi informaciju o rejonima u kojima ima vojne aktivnosti, da obavesti o datumima kada se one završavaju, kao i da saopšti koje su vojne formacije u pitanju, koliko ih je, kao i koji tipovi naoružanja i vojne tehnike učestvuju u njima“, napisao je Kuleba na svom Tviteru.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Ukrajine, Rusija ima 48 sati da dostavi te informacije.

„Rusija ima 48 sati da dostavi odgovor. U slučaju da ne dostavi informacije ili ako pošalje nedovoljno informacija ili neadekvatne informacije, Ukrajina će se obratiti Rusiji i drugim državama potpisnicama Bečkog dokumenta i istaći potrebu za sazivanjem hitnog sastanka na kojem će Rusija morati da dostavi pojašnjenja. Predložićemo da se koriste sve moguće diplomatske mogućnosti kako bi se osigurala bezbednost Ukrajine“, dodao je Kuleba.

Podsetimo, Krim je ušao u sastav Rusije nakon referenduma o poluostrvu 2014. godine koji je održan nakon državnog prevrata u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije. Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Trg nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
RUSIJA
Kijev: Ono što traži Moskva nisu predlozi nego napunjen revolver na stolu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala