- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev: Ono što traži Moskva nisu predlozi nego napunjen revolver na stolu

© Sputnik / StringerTrg nezavisnosti u Kijevu
Trg nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba uporedio je zahteve koje je Rusija iznela NATO u pogledu daljeg neširenja Alijanse sa revolverom stavljenim na sto.
„Žao mi je što se nad Evropom drugi put za manje od sto godina nadvila senka agresivne autoritarne države koja traži priliku za revanš i da prekroji arhitekturu bezbednosti na kontinentu i to radi pretnjama i oružjem“, rekao je Kuleba tokom panel-diskusije „Ukrajina-Francuska“.
On je dodao da Ukrajini takva eskalacija nije potrebna.
„U mrak konflikata sve nas su vratile aktivnosti rukovodstva Rusije“, rekao je ukrajinski ministar i dodao da je Rusija na ukrajinskoj granici koncentrisala više od 100.000 vojnika bez realnih razloga za tako nešto.
Ultimatumi iz Kremlja sad već u vidu dokumenata ne predviđaju prihvatljiva rešenja, tvrdi Kuleba.
„Zahtevi primiti neke države u NATO ili ne, povući snage sa teritorije Alijanse su neprihvatljivi. To nije predlog za razmatranje nego napunjen revolver stavljen na sto“, rekao je Kuleba.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
RUSIJA
Putin: Nastavićemo da tražimo pravne garancije bezbednosti od Amerike i NATO-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala