- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Nastavićemo da tražimo pravne garancije bezbednosti od Amerike i NATO-a

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Povećanje napetosti u svetu zahteva dodatne napore za osiguranje strateške stabilnosti, pre svega za dobijanje od SAD i nATO-a iscrpnih pravnih garancija bezbednosti, navodi se u pismu predsendika Rusije Valdimira Putina, upućenom službenicima i veteranima Ministarstva inostranih poslova u čas Dana diplomata koji se obeležava 10 februara.
„Situacija u svetu postaje sve turbolentnija i napetija. To, naravno, zahteva dodatne uporne napore za osiguranje starteške stabilnosti i suptotstavljanja pretnjama i izazovima koji se pojavljuju, pre svega treba tražiti od SAD i njihovih saveznika iz NATO-a sveobuhvatne pravne garancije bezbednosti naše države“, navodi se u obraćanju Putina.
On je nazvao aktuelnim rad na izgradnji „pravednog i stabilnog multipolarnog svetskog poretka“.
„Naravno, u potpunosti ostaje aktuelan stalni, sistemski rad na jačanju vladavine međunarodnog prava i centralne kordinacione uloge UN na izgradnji pravednog i stabilnog multipolarnog svetskog poretka“, istakao je ruski lider.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
RUSIJA
Rusija: Bezbednosne garancije podrazumevaju povlačenje snaga NATO iz Bugarske i Rumunije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala