- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Skandalozan predlog grčkog mitropolita: Rusku crkvu kazniti privremenim ukidanjem autokefalnosti

© Press-služba Patriarhii RPC / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve
Zasedanje Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Mitropolit peristerijski Grigorios predlaže da se Ruska pravoslavna crkva liši autokefalije na pet godina kao „kazna“ za „stvaranje raskola“ i uspostavljanje egzarhata u Africi.
U intervjuu za televiziju „Ortodoks TV“, Grigorios je istakao da je stvaranje egzarhata RPC u Africi „raskolnička akcija“, jer je odluku o tome zvanično doneo Sveti Sinod u Moskvi. On smatra da je davanje autokefalnosti Ukrajini samo izgovor, a ne razlog.
Kako tvrdi mitropolit, te akcije usmerene na širenje uticaja planirane su u Moskvi tri decenije, od 1988. godine.
„To što oni rade u Africi uradiće i na teritoriji Carigradske patrijaršije, a zatim Grčke crkve. Ostaje samo da čekamo kada će stići“, smatra Grigorios.
Kako je dodao, takvi postupci RPC podrivaju čitav eklisiološki i kanonski sistem Crkve.
Prema njegovim rečima, Moskvi je data autokefalija 1589. godine uz dva uslova – da deluje u granicama svoje teritorije i da komunicira sa drugim crkvama. Grigorios smatra da Moskva ne poštuje ta dva uslova, te da „taj problem treba rešiti“.
„Izneo sam predlog i rekao da treba opozvati, proglasiti nevažećom autokefalnost RPC na pet godina. To znači da će istovremeno episkopi Ruske crkve ući u Sinod Carigradske patrijaršije. Tada neće moći da donose takve odluke kakve su donosili u decembru (stvaranje egzarhata)“, rekao je Grigorios.
Po njegovim rečima, takođe treba zahtevati od RPC da opozove episkopa koji je odlukom Sinoda RPC postavljen kao patrijaršijski egzarh u Africi.
„Ako oni to ne učine treba ga lišiti svešteničkog čina kako ga ne bi mogli spominjati tokom službe“, istakao je mitropolit.
Drugi korak, kazao je Grigorios, trebalo bi da bude sazivanje Svepravoslavnog sabora.
Poseta Peristerijske mitropolije nema blagoslov RPC, jer njeni jerarsi priznaju raskolničku takozvanu Pravoslavnu crkvu Ukrajine. Grigorios je došao na čelo mitropolije u oktobru 2021. godine.
Patrijarh aleksandrijski i cele Afrike Teodor II priznao je 2019. godine raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine. Mnogi sveštenici Aleksandrijske patrijaršije, čija je kanonska teritorija Afrika, nisu se složili sa tom odlukom i izrazili su želju da pređu u Moskovsku patrijaršiju. Krajem decembra 2021. njihova želja je uslišena – Sinod Ruske pravoslavne crkve objavio je odluku o stvaranju Patrijaršijskog egzarhata u Africi. U RPC je do danas prešlo 150 afričkih sveštenika iz 12 zemalja tog kontinenta.
V hrame Hrista Spasitelя v Moskve pered načalom prazdničnogo pashalьnogo bogosluženiя - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
RUSIJA
Ruska pravoslavna crkva namerava zauvek da ostane u Africi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala