- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska pravoslavna crkva namerava zauvek da ostane u Africi

© Sputnik / Sergei Pyatakov / Uđi u bazu fotografijaV hrame Hrista Spasitelя v Moskve pered načalom prazdničnogo pashalьnogo bogosluženiя
V hrame Hrista Spasitelя v Moskve pered načalom prazdničnogo pashalьnogo bogosluženiя - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
Pratite nas
Ruska pravoslavna crkva planira da ojača svoje prisustvo na afričkom kontinentu, rekao je patrijaršijski egzarh Afrike, mitropolit Leonid.
„Ušli smo tamo na duže vreme, zauvek, bez obzira razvoj događaja“, rekao je mitropolit u Moskvi, govoreći o prisustvu RPC u Africi.
On je istakao da će se u mestima gde je ruska crkva prisutna u Africi pod njenim okriljem graditi škole, starački domovi, vrtići i ambulante.
„Koliko nam budu dozvoljavale naše finansijske mogućnosti, jer su to sve dobrovoljni prilozi ljudi koji nisu ravnodušni prema sudbini afričkog kontinenta“, pojasnio je mitropolit.
RPC će u Africi takođe razvijati monaške zajednice.
„Već ima mladića i devojaka koji bi želeli da se pridruže monaškim zajednicama jer su, nažalost, naša braća u Hristu iz grčke crkve tome posvećivali malo pažnje, a kao što znamo ipak je monaštvo ključno uporište bilo koje crkve, njen pokretač i srce... Srdačno ćemo dočekati svakog čoveka koji želi da dela na afričkom kontinentu. Za nas je to istorija i sada zajedno kujemo tu istoriju i pišemo je našim rukama“, rekao je mitropolit.
Patrijarh aleksandrijski i cele Afrike Teodor II priznao je 2019. godine raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine. . Mnogi sveštenici Aleksandrijske patrijaršije, čija je kanonska teritorija Afrika, nisu se složili sa tom odlukom i izrazili su želju da pređu u Moskovsku patrijaršiju. Krajem decembra 2021. njihova želja je uslišena – Sinod Ruske pravoslavne crkve objavio je odluku o stvaranju Patrijaršijskog egzarhata u Africi. U RPC je do danas prešlo 150 afričkih sveštenika iz 12 zemalja tog kontinenta.
Predsednik Odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene veze mitropolit Ilarion - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
RUSIJA
RPC poziva da se sastave „pravila ponašanja“ u pravoslavnom svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala