- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

RPC poziva da se sastave „pravila ponašanja“ u pravoslavnom svetu

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene veze mitropolit Ilarion
Predsednik Odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene veze mitropolit Ilarion - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
Pravoslavne crkve će donositi nezavisne odluke dok ne budu izrađena zajednička pravila ponašanja za sve, rekao je Sputnjiku predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion.
Nakon što je u decembru 2021. godine Sinod Ruske pravoslavne crkve formirao patrijaršijski egzarhat u Africi, Aleksandrijska patrijaršija je izrazila „najdublju žalost“ zbog te odluke, dok je Sinod Carigradske patrijaršije saopštio da je egzarhat RPC u Africi „antikanonsko mešanje ruske crkve u jurisdikciju Aleksandrijske patrijaršije“ i pozvao je na obnavljanje kanonskog poretka na afričkom kontinentu.
Mitropolit Ilarion smatra da su izjave Aleksandrijske i Carigradske patrijaršije očekivane. Govoreći o mogućoj reakciji RPC, on je istakao da „s obzirom da se niko nije obraćao RPC, odgovor nije predviđen“.
„Po mom mišljenju, način razmene izjava je prilično besmislen i neperspektivan. Ili se treba dogovoriti o pravilima ponašanja na međupravoslavnom nivou, ili će svaka pomesna crkva biti prepuštena sama sebi i donosiće samostalne odluke“, rekao je mitropolit.
On smatra da će pravoslavne crkve i ubuduće morati da donose nestandardne odluke, sve dok kanonski poredak ne bude uspostavljen u pravoslavlju u celom svetu i sve dok Carigrad bude odbijao dijalog i vodio monolog.
S tim u vezi on je skrenuo pažnju na poziv arhiepiskopa tiranskog Anastasija, koji je mnogo godina posvetio misiji na afričkom kontinentu, da je takav dijalog neophodan na međupravoslavnom nivou.

„Put ka obnavljanju jedinstva i zaceljivanju rana je povratak na situaciju pre jeseni 2018. godine kada su se pravoslavne crkve konsultovale međusobno i kada, u skladu sa kanonima, 'prvi' ništa nije radio bez saglasnosti ostalih, a ostali su pod predsedavanjem 'prvog među jednakima' kolektivno donosili odluke“, pojasnio je predstavnik RPC.

Patrijarh aleksandrijski i cele Afrike Teodor II priznao je 2019. raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine. Govoreći o posledicama ove odluke, RPC je ranije napomenula da one mogu uticati na verujuće sunarodnike u Africi – na kanonskoj teritoriji Aleksandrijske patrijaršije. Krajem decembra 2021. Sinod Ruske pravoslavne crkve objavio je odluku o stvaranju Patrijaršijskog egzarhata u Africi.
Na inicijativu tadašnjeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka i carigradskog patrijarha Vartolomeja 2018. godine je spajanjem dveju raskolničkih organizacija nastala takozvana Pravoslavna crkva Ukrajine. Nova „crkva“ je od patrijarha Vartolomeja dobila tomos o autokefalnosti. PCU su priznali prvojerarsi Aleksandrijske i Grčke crkve, a 2020. godine – predstojatelj Kiparske crkve. RPC je na priznanje raskolnika odgovorila raskidom odnosa sa Carigradom i onim poglavarima u drugim pomesnim crkvama koji su prihvatili ukrajinski raskol.
Zasedanje Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
RUSIJA
Ruska pravoslavna crkva formirala egzarhat u Africi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala