- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Gojaznost i geni: Ruski doktori objašnjavaju da li se kilaža može pripisati naslednom faktoru

© Fotolia / SentelloGojaznost ilustracija
Gojaznost ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Među uzrocima prekomerne težine često su problemi sa hormonima, prejedanje, poremećaji u ishrani, pojedine bolesti, Da li gojaznost može biti nasledna?
Prema rečima endokrinologa iz Rusije Tatjane Rutkovske, gojaznost je hronična bolest koju karakteriše višak masnog tkiva u organizmu i ona je glavni faktor za nastanak brojnih hroničnih bolesti među kojima su dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.
Kako dodaje, danas se sve češće postavlja pitanje veze između gojaznosti i naslednog faktora.

„Poznato je da je glavni uzrok visokog porasta gojaznosti u savremenom svetu povezan sa visoko kaloričnom hranom, sedelačkim načinom života i poremećajima u ishrani. Međutim, postoje dokazi da indeks telesne mase zavisi od naslednih faktora od 40 do 70 odsto“, upozorava lekarka, prenosi „AiF“.

Prema tome, ljudi koji u porodici imaju nekoga sa prekomernom težinom treba pažljivo da vode računa o sebi – da smanje dodatne faktore rizika, kontrolišu unos kalorija, vode računa o zdravlju i na vreme odlaze na konsultacije sa specijalistima. Na kraju krajeva, gojaznost nije samo pitanje estetike, nego veoma ozbiljan problem koji može prouzrokovati brojne probleme sa zdravljem.
Međutim, čak i uz prisustvo naslednog faktora, višak kilograma se može pravovremeno sprečiti ako se usvoji nekoliko navika.
Rutkovska savetuje redovne aerobne vežbe u trajanju od najmanje 150 minuta sedmično (plivanje, šetanje) , uravnoteženu ishranu, smanjene porcije, brojanje kalorija. Preporučuje se da se ukupan dnevni unos kalorija rasporedi na 3-5 obroka po šemi: 25 odsto doručak, 15 odsto užina, 35 odsto ručak, 10 odsto druga užina i 15 odsto večera.
Operacija, hirurgija - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
DRUŠTVO
Ruski hirurg objašnjava koji simptomi ukazuju na tromb
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala