- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ruski hirurg objašnjava koji simptomi ukazuju na tromb

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaOperacija, hirurgija
Operacija, hirurgija - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Na pojavu tromba ukazuju bol, utrnulost, bledilo kože, hladni ekstremiteti, a pri pojavi takvih simptoma važno je odmah potražiti lekarsku pomoć, izjavio je ruski kardiovaskularni hirurg Andrej Čupin.

„Važno je ne zanemariti te simptomi, već pozvati hitnu pomoć kako se ne bi doveli do tačke kada je motorna funkcija udova poremećena. Čak i ako se čoveku čini da 'to nije to', ako situacija nije sasvim jasna bolje se osigurati i posetiti doktora“, rekao je hirurg.

Kako je objasnio, takvi simptomi mogu ukazivati ne samo na tromb, nego i na radikularni sindrom sa utrnulošću udova, stoga samo specijalista može da proceni koliko je problem ozbiljan.
Prema rečima Čupina, ako pacijent zaista ima akutnu trombozu, jedino rešenje je trombektomija, hirurško uklanjanje krvnog ugruška. U suprotnom pacijent može da izgubi ud.
Ako je tromb učvršćen za zid krvnog suda može se primeniti snažna antikoagulantna terapija i specifično lečenje angioprotektorima. U pojedinim slučajevima koriste se trombolitički lekovi koji rastvaraju krvne ugruške, kazao je lekar, istakavši da sve zavisi od konkretne situacije.
Pesimizam narušava moral. - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
DRUŠTVO
Važan za nerve i pamćenje: Šest znakova da vašem telu nedostaje vitamin B12
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala