Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Britanija nije dobronamerna prema Srbima, Pič duguje objašnjenje“: Drecun o britanskom specijalcu

Stjuart Pič - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je, povodom posete specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuarta Piča Prištini, da politika Velike Britanije nije dobronamerna prema srpskom narodu.
„Meni se čini da politika Velike Britanije prema Kosovu i Metohiji destabilizuje region, da predstavlja opasnost po region i ekonomski napredak. Svako ko priznaje lažnu državu Kosovo, ko ne reaguje na javno izrečene ciljeve od strane zvaničnika Albanije i Prištine da će se ujediniti i stvoriti veliku Albaniju ne može da kaže da doprinosi stabilizaciji i miru. Naprotiv“, rekao je Drecun Televiziji Tanjug.
On se zapitao po kom osnovu u Prištinu dolazi specijalni izaslanik britanskog premijera i šta on tamo traži i podseća da su UN dale mandat EU da rukovodi procesom pregovora Beograda i Prištine.
Drecun dodaje da bi Stjuart Pič trebalo da objasni zbog čega Velika Britanija podržava, pored SAD, Turske i Nemačke, stvaranje nezakonite formacije kosovskih bezbednosnih snaga koje treba da prerastu u Vojsku Kosova.
On je zapitao i zbog čega velika Velika Britanija, kao zemlja stalna članica Saveta Bezbednosti, narušava Rezoluciju UN 1244.
„Mislim da politika Velike Britanije nije dobronamerna prema srpskom narodu i da je najopasnije to što su Britanci jedan od najznačajnijih oslonaca formiranja Vojske Kosova. Na njihovim akademijama obučavaju se budući oficiri te vojske“, naveo je Drecun.
On smatra da Velika Britanija, nakon izlaska iz EU, pokušava da stvori novu geopolitičku poziciju i da se predstavi kao jedan od najznačajnijih međunarodnih činilaca.
„Sa SAD i Australijom prave front za borbu protiv Kine, idu protiv Rusije, upadaju sa ratnim brodovima u Baltičko i Crno more, sada pokušavaju da destabilizuju poziciju srpskog naroda na području Dejtonske BiH“, konstatovao je Drecun.
On je podsetio i da je 25. oktobra 2018. bila prezentacija zločina OVK u Klubu poslanika i da su na nju pozvani predstavnici ambasada SAD, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije, jer su oni imali svoje zone odgovornosti na Kosovu.
„Nisu došli iz ambasada Velike Britanije, Francuske i Italije, jer nisu hteli da čuju za zločine OVK pošto su i sami za njih odgovorni. Samo u zoni odgovornosti koji su kontrolisali britanski vojnici stradalo je 134 Srba“, konstatovao je Drecun.
Izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuart Pič - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SRBIJA
Specijalni britanski izaslanik otkrio šta je rekao zvaničnicima u Srbiji, obratio se i na srpskom
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2022
SRBIJA
SPC saopštila o čemu su razgovarali patrijarh Porfirije i specijalni britanski izaslanik
Stjuart Pič - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
SRBIJA
Nemoć Zapada na Balkanu: Kad nemaš više nikakvu ideju - pošalji specijalnog izaslanika /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala