- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden skoro sat i po razgovarao sa liderima evropskih zemalja, EU i NATO o Ukrajini

© AP Photo / Patrick SemanskyBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa evropskim liderima o situaciji u i oko Ukrajine, a razgovor je trajao sat i 19 minuta, saopštio je pres pul Bele kuće.
Očekuje se da uskoro bude objavljeno zvanično saopštenje.
U međuvremenu se oglasila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je u razgovoru obavestila lidere o sankcijama koje Brisel priprema u slučaju da se situacija oko Ukrajine još pogorša.
Kako se navodi u saopštenju EU, ona je informisala sagovornike o individualnim i sektorskim sankcijama u slučaju buduće vojne agresije Rusije protiv Ukrajine.
Razmatraju se sve opcije a sankcije bi trebalo da pogode i sferu energetike i finansijski sektor, kao i izvoz visokotehnološke robe.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da je tokom razgovora razmatran „visok stepen opasnosti od agresije protiv Ukrajine“.
Kako je naveo, Alijansa ostaje „jedinstvena i spremna za svaki scenario, ali i otvorena za dijalog, garantujući zaštitu svim saveznicima“.
Virtuelni razgovor organizovao je i britanski premijer sa liderima više zapadnih zemalja.
U razgovoru su učestvovali i lideri SAD, Italije, Poljske, Rumunije, Francuske, Nemačke, EU, EK i NATO a dogovorili su se da u narednim danima udvostruče diplomatske napore kada je reč o situaciju u Ukrajini.
„Lideri su se složili da ako se ruski predsednik Vladimir Putin opredeli za deeskalaciju postoji put napred i obećali su da udvostruče diplomatske napore u narednim danima “, saopšteno je iz Dauning strita.
Džonson je dodao da je zabrinut za bezbednost Evrope u sadašnjim okolnostima.
„On je istakao da je neophodno da saveznici u NATO apsolutno jasno stave do znanja da će biti spreman težak paket ekonomskih sankcija ako Rusije donese odluku o invaziji“, navodi se u saopštenju.
Podsetimo, Zapad već mesecima optužuje Rusiju da namerava da izvede invaziju na Ukrajinu, zbog čega je duž granice sa tom zemljom, kako navode, rasporedila veliki vojni kontingent.
U Moskvi ističu da vojsku raspoređuju na svojoj teritoriji, da je to njeno suvereno pravo, kao i da to nikoga ne treba da plaši jer Rusija nema nikakve planove za napad na Ukrajinu.
Prema mišljenju Rusije, Zapadu sve to služi samo kao izgovor kako bi još više približio vojne snage i tehniku ruskim granicama.
Tenkisti sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
„Postoji rizik od vojnog sukoba u Evropi“: NATO raspoređuje nove snage u Crnomorskom regionu?
Ukrajinski tenkovi na punktu Gorlovka, Donbas - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
RUSIJA
Ukrajina prebacila diviziju S-300 u Donbas, primećeni i strani plaćenici
Ukrajinski vojnici u blizini Krasnoarmijska u donjeckom regionu - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
RUSIJA
Glavni ruski bezbednjak: Kijev se „punom parom“ priprema za rat u Donbasu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala