- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Američki nosač aviona stigao u Hrvatsku /foto/

© U.S. Navy / Uđi u bazu fotografijaGrupa nosača aviona mornarice SAD ,koju predvodi brod ”Hari S. Truman” (arhivska fotografija)
Grupa nosača aviona mornarice SAD ,koju predvodi brod ”Hari S. Truman” (arhivska fotografija) - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
Pratite nas
Nakon što je Vlada Hrvatske dala odobrenje u hrvatske vode uplovio je američki nosač aviona na nuklearni pogon - USS Hari S. Truman.
On je sa fregatom Kraljevske norveške ratne mornarice, usidriće se danas u Splitu, objavilo je američka ambasada.
"To je uzbudljiva prilika za posade oba broda da upoznaju stanovnike Hrvatske i da dožive njenu istoriju i slikovit krajolik”, rekao je kontraadmiral Kurt Renšov, zapovednik Osme udarne skupine nosača.
Poseta luci biće i prilika da mornari iskuse šta nudi Hrvatska i ojačaće odnos s hrvatskim građanima, ističu u ambasadi.
Naime posada u Splitu učestvovaće u humanitarnoj akciji u Dečjem domu Maestral, a imaće i organizovane turističke ture.
"Ova poseta splitskoj luci biće ključan za demonstraciju naše odlučnosti s američkim partnerima i saveznicima na Jadranu", rekao je kapetan Gavin Daf, zapovedni oficir nosača aviona.
Američki nosač aviona USS Hari S. Truman već je 2015. bio usidren kod Splita. U službi je od 1996. godine i jedan je od nosača aviona na nuklearni pogon klase Nimitz, najvećih nosača aviona na svetu, veličine kao tri fudbalska stadiona.
Dugačak je preko 300 metara i širok preko 40 metara, s gazom od 12 metara. Pogone ga dva nuklearna reaktora koji omogućuju postizanje brzine od preko 30 čvorova. Bez ponovnog punjenja može ploviti tri miliona milja, gotovo 25 godina.
Ime je dobio po posleratnom američkom predsedniku Hariju S. Trumanu, a poznat je i pod nazivom "Usamljeni ratnik".
Godine 2015., kada je bio u Hrvatskoj, naoružanje nosača činili su borbeni avioni tipa F/A – 18 Hornet i Superhornet, helikopteri SH-60 Sihok i avioni za elektroničko izviđanje i rano upozorenje E-2 Hokaj.
Za protivvazdušnu odbranu koristi rakete “si sparou” i protivvazdušni sistem Falanks, u kojem su spregnuti radar i višecevni protivvazdušni top.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala