- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sve više leoparda na Kavkazu, jedan snimljen u Čečeniji /video/

CC0 / Rixabay / Leopard
Leopard - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Leopard, čija se populacija nalazi na Severnom Kavkazu, snimljen je u Čečeniji, naučnici ispituju da li je životinja puštena u prirodu okviru programa očuvanja ove vrste, navodi se u saopštenju Svetskog fonda za očuvanje divlje prirode Rusije.
„U Šarojskom rejonu Čečenije snimljen je leopard. Video je poslao student Instituta za ekološke probleme i evoluciju ‘Severcov’, koji je video dobio od svojih čečenskih kolega. Zajedno sa naučnom grupom koja realizuje ovaj projekat on izučava mogućnosti očuvanje kavkaskog leoparda na Severnom Kavkazu“, ističe se u saopštenju.
U Fondu se navodi da će naučnici, prema pegama leoparda, razjasniti da li je on pušten u prirodu u okviru programa reintrodukcije (ponovnog uvođenja vrste u prirodu) ili je to nepoznati divlji leopard.
„Čekaćemo informacije od naučnika posle identifikacije tog leoparda. Ali se već sada može reći da je sve više leoparda na Kavkazu. Po svemu sudeći, veliku ulogu ima i biološko polje leoparda, jer leopardi koji se tu nalaze u okviru Programa za ponovno uvođenje vrste privlače i druge jedinke ove vrste na tu teritoriju“, rekla je glavna koordinatorka projekta za očuvanje retkih vrsta životinja Rusije Natalija Dronova.
Program za očuvanje kavkaskog leoparda na Kavkazu se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za prirodne resurse i ekologiju Rusije uz učešće nekoliko nacionalnih parkova i naučnih instituta. Finansijsku podršku pruža VTB banka Rusije.
Amurski leopard - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
RUSIJA
Posle 50 godina amurski leopard primećen na jugoistoku Rusije ─ jedinstveni video
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala