- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Posle 50 godina amurski leopard primećen na jugoistoku Rusije ─ jedinstveni video

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaAmurski leopard
Amurski leopard - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
Amurski leopard, koji je nedavno snimljen u Primorskom kraju na jugoistoku Rusije, dobio je ime Kazanova, saopštio je nacionalni park „Zemlja leoparda“.
Pre dve nedelje leopard je primećen istočno od Transsibirske železnice, što znači da se populacija preselila na istok. Do sada su amurski leopardi u Rusiji živeli samo u jugozapadnom delu Primorskog kraja, većinom u nacionalnom parku „Zemlja leoparda“.
Životinja je dobila identifikacioni broj – Leo 224M. Ime mu je dao fotograf Igor Mateljski koji ga je snimio u lovištu „Severnaja“ u Nadeždinskom rejonu.

„Ime Kazanova znači nova kuća, od italijanske reči ‘casa nova’. Pojava ovog leoparda je senzacija, jer je primećen na mestima gde nije viđen već više od 50 godina“, rekli su u nacionalnom parku.

Prešao je 40 kilometara od „Zemlje leoparda“.
Jedinstveni snimci su važan doprinos proučavanju i očuvanju populacije ovih životinja, pa je Mateljski zato dobio titulu čuvara leoparda. Pored njega ovaj status imaju ruski televizijski voditelj Nikolaj Drozdov, glumci Pamela Anderson i Stiven Sigal i drugi.
Stanište amurskog leoparda je teritorija jugozapadno od Primorskog kraja na granici sa Kinom (u delu Hasanskog, Nadeždinskog i Usurijskog rejona), kao i deo Severne Koreje. Prema rečima naučnika, leopard je došao blizu Usurijskog parka prirode, koji predstavlja teritoriju pogodnu za ovu vrstu.
Prema poslednjim podacima, na teritoriji Rusije živi 110 odraslih jedinki amurskog leoparda.
Mrki medved - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
RUSIJA
Medved luta ruskim gradom: Povređena jedna žena /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala