- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg obećao Zelenskom političku i praktičnu podršku

© REUTERS / U.S. Air Force/Mauricio CampinoIsporuke američkog oružja Ukrajini
Isporuke američkog oružja Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
NATO će nastaviti da pruža političku i praktičnu podršku Ukrajini, obećao je generalni sekretar ove organizacije Jens Stoltenbeg u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
„Razgovarao sam sa predsednikom Zelenskim o vojnom jačanju Rusije u blizini granica i na teritoriji Ukrajine. NATO će nastaviti da pruža političku i praktičnu podršku našem cenjenom partneru“, napisao je Stoltenberg na Tviteru.
On je takođe ponovio svoj već tradicionalni poziv Rusiji „na deeskalaciju i dijalog kako bi se pronašlo mirno rešenje“.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.
Ukrajini veliki broj zemalja isporučuje naoružanje vredno nekoliko milijardi dolara, među njima su: SAD, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Češka, Bugarska, Rumunija, Estonija i Litvanija. Pored toga, u Ukrajinu dolaze i vojni instruktori sa Zapada.
Zajedničke vežbe ukrajinske mornarice i brodova NATO na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
RUSIJA
NATO razmatra raspoređivanje jedinica u području Crnog mora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala