- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

NATO razmatra raspoređivanje jedinica u području Crnog mora

© Foto : Press center of the Navy Command of the Armed Forces of Ukraine/NATO Maritime CommandZajedničke vežbe ukrajinske mornarice i brodova NATO na Crnom moru
Zajedničke vežbe ukrajinske mornarice i brodova NATO na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
NATO razmatra mogućnost raspoređivanja jedinica u rejonu Crnog mora, tačnije u Rumuniji, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Proučavamo mogućnost dugoročnog prisustva na jugoistoku Alijanse. Sada imamo jedinice u Baltičkim zemljana i Poljskoj. Proveravamo da li postoji mogućnost da se takve jedinice rasporede i u području Crnog mora u Rumuniji“, saopštio je on na zajedničkoj konferenciji sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Generalni sekretar NATO-a je dodao da je ukrajinska vojska pripremljena mnogo bolje nego što je bila 2014. godine.
„Velika Britanija i druge članice Alijanse pružaju podršku ukrajinskim snagama odbrane kako bi mogli da se zaštite. To je pravo svake nacije“, rekao je Stoltenberg.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.
Ukrajini veliki broj zemalja isporučuje naoružanje vredno nekoliko milijardi dolara, među njima su: SAD, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Češka, Bugarska, Rumunija, Estonija i Litvanija. Pored toga, u Ukrajinu dolaze i vojni instruktori sa Zapada.
Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2022
RUSIJA
NATO zagovara dijalog sa Moskvom – i dugoročno jačanje prisustva blizu ruskih granica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala